Hilandarski rezanci se pripremaju na sledeći način:
U ključalu, malo soljenu vodu, sipa se oko 5 kg rezanca, poklope se i ostave da se kuvaju.
Skuvani i oceđeni rezanci, zavisno da li je posan ili mrsan dan, preliju se, tako vrući, maslinovim uljem i mrvicama od hleba, jer u Hilandru se, a tako bi trebalo da bude i u svakoj kući – HLEB NIKADA NE BACA!
Pred ručak, rezanci se preliju Tahinom, a to je nešto kao začin, vrlo sličan ćeten alvi, ali u tečnom stanju. Kupuje se u Solunu.
Tahin se uglavnom stavlja da bi rezanca dobila ukus, ali i boju.
Sastojci za posnu pitu sa spanaćem i paradajz prelivom:
Za koru:
2 šolje integralnog brašna,
1/2 šolje posnog maslaca ili maslinovog ulja,
prstohvat soli,
1/2 šolje hladne vode.
Za fil:
4 šolje svežeg spanaća,
1 šolja posnog sira (tofu ili posnog sira od biljnog mleka),
1 crveni luk,
2 čena belog luka,
so i biber po ukusu,
1 kašika maslinovog ulja za prženje.
Za preliv od paradajza:
1 šolja paradajz soka,
2 kašike paradajz pirea,
1 kašika posnog sirćeta (npr. od jabuka),
1 kašičica sušenog origana,
so i biber po ukusu.
Koristimo kolačiće kako bi smo Vam osigurali najbolje korisničko iskustvo. Daljim korišćenjem ovog sajta smatraćemo da se slažete sa upotrebom kolačića.
U reduSaznaj više