Prilip

639
- Advertisement -

Prilip

Drugi nazivi: Broćenika, broćenica, broćika, divlji broć, hvatavac, korenika, prilipača, priljepača, turica
Latinski naziv: Galium aparine
Naziv na engleskom jeziku: Cleavers

Opis biljke:

Prilip je penjačica čija stabljika doseže visinu od 60 do 150 cm. Posvuda se lako penje i prihvata s prema dole svinutim jakim kukičastim dlakama. Stabljika je četverouglasta, a samo na člancima odebljala sa tvrdim dlakama. Listovi imaju jednu izrazitu provodnu žilu, a po 6 do 8 ih je rasporedjeno u pršljenu. Mali zeleno-beli cvetovi smešteni su u pazuhu lista, a skupljeni u lažni štitac s peteljkom. prijatnog je i nežnog mirisa i gorkog ukusa.

Stanište:

Prilip ili broćika je jako rasprostranjena biljka; nalazi se na oranicama i livadama, ruševinama, uz puteve i živice, a često i uz grmlje. Svojim kukičastim dlakama na plodovima prijanja uz ljude i životinje.

Lekoviti deo biljke:

Bere se cela biljka u cvatu.

Lekovito delovanje:

Još u staro doba lekovito delovanje prilipa koristilo se posebno u lečenju žutice. Čaj od prilipa preporučuje se kod vodene bolesti, bolesnog zadržavanja mokraće, kod bolnog mokrenja, bolesti zbog kamena, otečenih žlezda, katara u mehuru i bolesne debljine, katara u želucu i crevima, te kod svih upala jezika.

Za spoljašnju upotrebu prilip se koristi kod lišaja, ekcema, kožnih nečistoća, raka kože i kod svih drugih oštećenja kože. Od svežeg soka i maslaca priprema se veoma korisna i lekovita mast protiv svih kožnih bolesti, kao što su gnojni kožni cirici, skrufulozne otekline, tvrdokorni čirevi, kvržice na prsima, kožni osipi, gnojni čirevi na prsima, lišajevi, guše i kožne bolesti nalik raku.

Osnovni podaci:
Prilip
Naziv članka:
Prilip
Opis:
Prilip je penjačica čija stabljika doseže visinu od 60 do 150 cm.
Autor:
- Advertisement -