Ruzmarin

294
- Advertisement -

Ruzmarin

Drugi nazivi: Rozmarin, rosmarin, rožmarin, rusmarin, ruzmarin, ruzman, zimorad
Latinski naziv: Rosmarinus officinalis
Naziv na engleskom jeziku: Rosemary

Opis biljke:

Ruzmarin je razgranata grmovita biljka koja je i zimi zelena. Listovi su nasuprotni, sedeći, kožasti, čvrsti i uski, dužine od 2 do 3 cm. Rubovi listova su celi i prema dole savijeni. Gornja strana lista tamnozelene je boje, a donja sivo-bela i lagano putenasta. Izmedju listova, na krajevima ogranaka razvijaju se pršljenasto na malim peteljkama Ijubičasto-plavi cvetovi. Jakog su mirisa, nalik na kamfor, a ljutog ukusa, aromatičnog i malo gorkog.

Stanište:

Nalazi se na osunčanim i kamenitim stranama obalnog područja, a kao ukrasna biljka uzgaja se po vrtovima, parkovima i kao saksijsko cveće. Osetljiv je na mraz, te ga je potrebno zaštititi.

Lekoviti deo biljke:

Za lek skupljaju se cvetovi, izdanci u cvatu i listovi. Cvetovi i biljka u cvatu suše se u hladu. Čuvaju se u zatvorenim posudama, kao i druge biljke koje „vetre“.

Lekovito delovanje:

Ruzmarin je veoma koristan kao lek za poboljšanje cirkulacije krvi, za lečenje slabe probave i tromosti želuca i anemije. Biljka deluje na poboljšanje funkcije jetre i pražnjenja žučnog mehura, a to, pak, deluje na opste poboljšanje celog organizma. Koristi se za lečenje uzetosti, reumatizma mišica, živčanih bolova, glavobolje, te duševne i telesne iznemoglosti. Koristi se i kao sredstvo za poboljšanje vida. Za upotrebu iznutra priprema se čaj, a za spoljašnju upotrebu alkoholna otopina koja služi kao sredstvo za masažu.

Osnovni podaci:
Ruzmarin
Naziv članka:
Ruzmarin
Opis:
Ruzmarin je razgranata grmovita biljka koja je i zimi zelena
Autor:
- Advertisement -