Noni

264
- Advertisement -

Noni

Drugi nazivi: Morinda
Latinski naziv: Morinda citrifolia, Rubiaceae

Noni ulazi u grupu od 80 lekovitih biljaka koje pripadaju medicinski najdelotvornijoj i najlekovitijoj biljnoj grupi starog sveta – Rubiaceae. Ima najveću sposobnost da spaja kserotonin.

Raste samonikla, a daje plodove tokom cele godine. Berba je 12 puta godišnje. Ovo voće, koje se već vekovima efikasno koristi u Polineziji, na Tahitiju i Havajima, tek u današnje vreme postaje opšte poznato.

Noni voće sadrži 18 raznih aminokiselina, koje pospešuju razvoj mišića i ujedno sprečavaju njihovo razgradjivanje.

Ovo dejstvo se višestruko ispoljava prilikom redovnog treniranja. Natrijum, kalijum, gvoždje, mangan, odnosno magnezijum koji se nalaze u sastavu Nonija, doprinose zadovoljenju dnevnih potreba organizma za mineralnim materijama.

Pored toga sadrži i takve specijalne materije, koje pospešuju protok materija izmedju ćelija, tako da imaju regenerativno dejstvo.

Skopoletin podržava funkciju štitne žlezde, povećava nivo serotonina i melatonina u organizmu, sprečavajući time promene raspoloženja, odnosno povoljno utiče na sposobnost prilagodjavanja dnevnim promenama i reguliše ciklus sna.

Noni pospešuje proizvodnju azotnog oksida koji u sprezi sa skopoletinom omogućava opuštanje arterija, čime igra značajnu ulogu u smanjenju visokog krvnog pritiska nastalog usled napetosti i stresa.

Pored toga azotni oksid učestvuje u poboljšanju prokrvljenosti tkiva, smanjuje sklonost ka nastajanju ugrušaka, čime brani organizam od infarkta i od izliva krvi u mozak. Svojim antioksidativnim dejtvom čini odbranu od oksidacije LDL-holesterola, znači ima značajan doprinos u prevenciji od kardiovaskularnih oboljenja.

Noni plod ima 800 puta više Proxerina nego ananas koji je do danas bio najveći izvor ovog sastojka. Proxeronin i proxeronasa su dva sastojka koja omogućuju ljudskom telu stvaranje Xeronina, najvažnijeg alkaloida za obnovu svih molekula u telesnim ćelijama.

Sledeći značajan sastavni element Nonija je damnakantal. On igra jednu vrstu uloge nadzornika deobe ćelija i tkiva i „ne dozvoljava“ da se deoba otrgne kontroli. Pošto učestvuje u izgradnji najoptimalnijeg nivoa takozvanih T- i B-ćelija, kao i odbrambenih i limfnih ćelija, olakšava posao imunog sistema koji je tako sposoban da pobedi bolesti.

Zahvaljujući sadržaju damnakantala, Noni izvanredno štiti od malignih pojava, odnosno usporava rast već nastalih tumora. U slučaju pojave tumora u organizmu se smanjuje količina enzima kseronin (xeronin), prokseronin i prokserogenaza, koje Noni sadrži u značajnoj količini. Zahvaljujući adaptogenom dejstvu u stanju je da normalizuje ćelije koje nepravilno funkcionišu. Redovnom upotrebom Nonija se mnogo doprinosi efikasnoj zaštiti od tumora.

Kseronin i prokseronin imaju izvanredno antidepresivno dejstvo. Ove materije pospešuju lučenje endorfina, čije oslobadjanje rezultira razdraganost i dobro raspoloženje. Pored toga umanjuju iscrpljujuće bolove nastale usled upale zglobova, pri čemu ne izazivaju zavisnost.

Pored svega toga kseronin pokreće u organizmu mehanizam zaštite od upala, a takodje povećava otpornost na bakterije i viruse. Zbog toga se Noni preporučuje svima koji često oboljevaju od infekcija gornjih disajnih puteva.

Scopoletin – ima antiinflamatorna, antihistaminska, antibakterijska i antigljivična dejstva, reguliše povišeni krvni pritisak, a u medjudejstvu sa serotoninom reguliše san, apetit i telesnu temperaturu.

Antahinon – kontroliše aktivnost infektivnih bakterija poput Zlatnog Stafilokoka, E. Koli i Salmonele.

Damnakantal – inhibira rast prekanceroznih ćelija.

Terpen – dovodi do podmladjivanja ćelija olakšavajući preuzimanje nutritiva i izbacivanje toksina.

Fitonutritivi i selen – obezbedjuju moćnu antioksidantnu zaštitu od dejstva slobodnih radikala.

Dijetna vlakna (rastvorljiva i nerastvorljiva)

Rastvorljiva dijetna vlakna čiste krv od holesterola vezujući masnoće i stabilizuju nivo šećera. Nerastvorljiva dijetna vlakna su korisna za čišćenje debelog creva.

Noni je bogat aminokiselinama

Aminokiseline su gradivne jedinice belančevina i kao takve su bitne za najveći broj telesnih funkcija. Termin esencijalne aminokiseline se odnosi na one aminokiseline koje se ne sintetizuju u našem organizmu, već ih moramo redovno unositi hranom. U Noniju se nalazi 19 od 20 osnovnih aminokiselina, uključujući svih 9 esencijalnih aminokiselina.

Noni je bogat esencijalnim masnim kiselinama

Masne kiseline su gradivne jedinice masti i ulja. Termin esencijalne masne kiseline se odnosi na polinezasićene masne kiseline koje moramo unositi ishranom. One održavaju kvalitet kože, nervnog tkiva, štite srce i krvne sudove, a popravljaju i raspoloženje. Upravo zahvaljujući prisustvu dovoljne količine esencijalnih masnih kiselina ćelijske membrane mogu efikasno da funkcionišu u smislu preuzimanja nutritivnih materija i oslobađanja toksina.

Pošto Noni potpomaže lučenje sokova za varenje, smanjuje i značajni deo problema digestivnog trakta.

Može biti korisna dopuna u terapiji raznih bolesti zavisnosti: pušenje, alkoholizam, narkomanija, jer upotrebom Nonija smanjuju se simptomi odvikavanja, čime se proces daleko lakše podnosi.

Osnovni podaci:
Noni
Naziv članka:
Noni
Opis:
Noni ulazi u grupu od 80 lekovitih biljaka koje pripadaju medicinski najdelotvornijoj i najlekovitijoj biljnoj grupi starog sveta
Autor:
- Advertisement -