po prstohvat đumbira, muskatnog oraščića i cimeta,
posni margarin.
Priprema:
Pleh obložite masnim papirom i premažite margarinom.
U posudu sipajte brašno, dodajte začine, cele lešnike i bademe, usitnjenu čokoladu, rendanu koru pomorandže, seckane smokve i dobro izmešajte.
Na umerenoj temperaturi otopite med i šećer, kuvajte pet minuta, bez mešanja.
Karamel prelijte preko pripremljene smese, brzo promešajte, sipajte u pleh, poravnajte nauljenom kašikom i pecite u rerni na 150 stepeni oko 30 minuta.
Kolač ohladite, pospite šećerom u prahu, umotajte u plastičnu foliju i ohladite u frižideru.
Sastojci za posni pirinač na manastirski način:1 i 1/2 šolje pirinča,1 glavica crnog luka,1 velika paprika, crvena ili zelena,10 crnih maslina,1 šargarepa,2 kašike paradajz pirea,1 mala tikvica,150g pečuraka,so,ulje,peršun,1 kašika suve nane.