Lišajevica

3158
- Advertisement -

Lišajevica

- Sponzor recepta -
Baner D - Mamas (Omnico)

Drugi nazivi: Zlatnik, jandrašika, kosmatica, mišja ovčica, mišje uho, ovčija brada, proletnica, runjavičina, slavak, trava od poljačine
Latinski naziv: Hieracium pilosella

Opis biljke:

Lišajevica je trajna, mala zeljasta, vrlo dlakava biljka visoka do 25 cm. Na zemlji je rozeta od duguljastih, obratno jajastih listova. Na vrhu stabljike je glavičasta cvast svetložute boje. Cveta od maja do septembra.

Stanište:

Ova biljka je rasprostranjena širom sveta, a može se naći na livadama, pašnjacima i drugim otvorenim staništima.

Lekoviti deo biljke:

Upotrebljava se cela biljka s korenom.

Lekovito delovanje:

Lišajevica je poznata po svojim lekovitim svojstvima i tradicionalno se koristi u narodnoj medicini za tretiranje različitih zdravstvenih problema. Prema nekim istraživanjima, ova biljka može imati antibakterijska, protivupalna, antivirusna i antioksidativna svojstva.

Lišajevica se koristi u različitim oblicima, uključujući čaj, tinkture i kapsule. Čaj od lišajevice može se pripremiti tako što se suva biljka prelije ključalom vodom i ostavi da odstoji nekoliko minuta. Ovaj čaj može pomoći kod problema sa varenjem, urinarnim infekcijama, menstrualnim tegobama i drugim zdravstvenim problemima.

Takođe, lišajevica se koristi i u kozmetičkoj industriji zbog svojih protivupalnih i umirujućih svojstava. Ulje od lišajevice se koristi u proizvodima za negu kože i kose, a može pomoći u ublažavanju upala i iritacija kože.

Uprkos svojim lekovitim svojstvima, važno je napomenuti da lišajevica može izazvati neželjene efekte kod nekih ljudi, posebno kod osoba koje su alergične na biljke iz porodice glavočika. Pre nego što počnete koristiti lišajevicu u bilo kom obliku, najbolje je konsultovati se sa stručnjakom za zdravlje ili farmaceutom.

Osnovni podaci:
Lišajevica
Naziv članka:
Lišajevica
Opis:
Lišajevica je trajna, mala zeljasta, vrlo dlakava biljka visoka do 25 cm
Autor:
- Advertisement -