Zamesiti u dubljoj posudi brašno sa vodom, solju i praškom za pecivo, tako da testo ne bude ni previše tvrdo ni meko.
Testo izručiti u prethodno nauljen pleh za pečenje, staviti novčić u testo i ostaviti na toplom 20 minuta da testo za česnicu malo nadodje.
Zatim peći česncu na 200°C dok ne porumeni.
Božićna česnica je okrugli hleb ili kolač, koji je neizostavan deo božićnog doručka u srpskoj tradiciji. Česnicu pripremaju domaćin ili domaćica na Badnji dan ili rano ujutru na Božić. Pripremu česnice mogu pratiti razna pravila i obredi. Uobičajeno je da se u testo za česnicu stavi novčić, a prema običajima i neki drugi sitni predmeti (zrno kukuruza, pšenice i sl.). Česnica se priprema u čistoj odeći, a ponegde i u najsvečanijoj košulji ukrašenoj zlatnim nitima…
Česnica se na početku božićnog doručka okrene tri puta sleva na desno, nakon čega je članovi porodice razlome među sobom. Veruje se da će osoba koja nađe novčić u svom komadu božićne česnice biti posebno srećne ruke u narednoj godini.
Sastojci za posne palačinke sa slatkim filom od jabuka:200g belog brašna,100g ječmenog brašna,2 kašike mlevenog lana,1dl vrele vode,½ kašičice soli,½ kašičice praška za pecivo,5 kašika ulja,voda (oko 5 dl, a možda i više).Za fil:2 jabuke isečenje na listića,150g suvih šljiva,200g oraha,1dl soka od pomorandže (ceđen),4 kašike ulja.