Jabukovo sirće

725
- Advertisement -

Jabukovo sirće

Jabukovo sirće je izvanredan lek kome uvaženi stručnjaci pripisuju čudotvornu moć i smatraju da ono treba da postane deo svakodnevne ishrane, a evo i nekoliko recepata koji su se pokazali veoma uspešni u lecčenju pojedinih smetnji i bolesti.

Kako se pravi jabukovo sirće?

Potrebno je:

  • neprskane jabuke (najbolje su divlje, samonikle, ali mogu da posluže i gajene),
  • šećer.

Priprema:

  1. Jabuke dobro oprati, odstraniti peteljke, a zatim ih zajedno sa semenom usitniti i samleti na mašini za meso.
  2. Zajedno sa sokom koji puste staviti u veći lonac ili kačicu.
  3. Ako nema dovoljno soka, može se na deset kilograma jabuka dodati četvrt litra prokuvane i ohlađene vode.
  4. Zatim dodati na ovu količinu i sto grama šećera, sve dobro izmešati, sud prekriti čistom, višestruko ispresavijanom gazom i ostaviti na toplom mestu ili na suncu.
  5. Povremeno pregledati i promešati.
  6. Posuda se povezuje višeslojnom gazom i ostavlja na mestu gde temperatura ne pada ispod 18 stepeni C i ne prelazi 25 stepeni.
  7. Fermentacija traje oko 25 do 30 dana; na suncu nešto kraće.
  8. Posle završenog procesa sirće se pažljivo procedi i razliva u čiste boce.
  9. Boja treba da mu je svetlo žuta i bez taloga.
  10. Kada se zapazi da je fermentacija gotova i da je sirće dovoljno kiselo, sve procediti najpre kroz ređe, a zatim i kroz gušće sito ili cediljku, a na kraju i kroz višeslojnu gazu, da bi se dobila bistra tečnost.
  11. Sirće sipati u boce, hermetički zatvoriti i čuvati na hladnom i mračnom mestu.
  12. Ukoliko se posle izvesnog vremena sirće usred zrenja zamuti, ili se pojavi talog, treba ga još jednom procediti kroz višeslojnu gazu i ponovo sipati u čiste boce.
  13. Čuva se na hladnom i tamnom mestu, a rok upotrebe mu je praktično neograničen.

Ustanovljena je optimalna doza jabukovog sirćeta koju treba uzeti u toku jednog dana. To je rastvor od 2 kašike sirćeta u mlakoj, prethodno prokuvanoj vodi, uz dodatak dve kašike meda. Ovaj eliksir pomaže kod bolesti grla, kod neuredne probave, slabe cirkulacije i razmene materija u organizmu. Preporučuje se i kod bolesti srca, bubrega i krvnih sudova. Prema nekim izvorima, dobro se pokazao u povećanju plodnosti – kao kod ljudi tako i kod životinja, i u lečenju noćnog mokrenja kod dece. Dokazano je i da jabukovo sirće snižava povišeni krvni pritisak i da je odličan saveznik u očuvanju vitke linije.

Protiv svraba na koži preporučuje se spoljna upotreba razblaženog sirćeta, a trljanje i masiranje ovim rastvorom izvanredno prija i potpuno zdravim osobama. Osim osećanja svežine koje dugo traje, ovakve „kisele kupke“ daju koži mekoću, vlažnost i zdravo rumenilo.

U svojstvu obloga ili sredstva za utrljavanje, jabukovo sirće se takođe primenjuje kod proširenih vena; u kombinaciji sa unutrašnjom upotrebom sirćeta, prelaskom na zdraviju ishranu i čišćenjem organizma, postižu se dobri rezultati.
Na isti način, jabukovo sirće olakšava i neke reumatske bolesti i otklanja osećaj stalnog umora, na koji se žali sve više ljudi.

Nerazblaženim jabukovim sirćetom ispira se grlo kod prvih znakova prehlade, a vrlo je preporučljivo poneti na put (pogotovu leti) bočicu sirćeta da bi se sprečile nelagodnosti u probavi koje se obično vezuju za promenu vode i hrane.

U ishrani sportista, ali i intelektualaca, jabukovo sirće i njegova kombinacija sa medom trebalo bi da zauzmu važno mesto. Ovo sirće je prebogato kalijumom, a on utiče na rad mišića i nerava, a učestvuje i u biohemijskim procesima na ćelijskom nivou.

Ako ste sa svojim lekarom isključili druge uzroke, a osećate slabost, pospanost, grčenje i bolove u mišićima, verovatno vam samo nedostaje kalijum; kura sa jabukovim sirćetom daće ubrzo odlične rezultate.

Protiv hroničnog umora

Pomešati tri kašičice jabukovog sirćeta sa šoljom meda, sipati u teglu i uzimati svako veče pred spavanje po dve kašičice ove mešavine. Drugi način je kašičicu sirćeta sipati u čašu vode i piti za vreme ručka.

Protiv glavobolje

Popiti čašu vode u kojoj su razmućene dve kašike meda i dve kašike jabukovog sirćeta.

Protiv opekotina

Na opekotinu naneti jabukovo sirće nekoliko puta. To ce sprečiti pojavu plika i ublažiti bol.

Za snižavanje krvnog pritiska

Tri puta dnevno piti čašu vode sa dve kašičice jabukovog sirćeta.

Za ispiranje grla

U čašu vode sipati kašičicu sirćeta i ispirati grlo na svaka dva sata.

Protiv bolova u sinusima

Na svaki sat, sedam puta popiti čašu vode u kojoj je razmućena kašičica jabukovog sirćeta

Protiv reumatičnih bolova u zglobovima

Bolna mesta u toku noći obložiti platnenom tkaninom koja je dobro natopljena jabukovim sirćetom, a odozgo uviti suvom flanelskom tkaninom. Uz svaki obrok popiti čašu vode u kojoj je razmućeno deset kašičica jabukovog sirćeta.

Protiv ekcema

Obolela mesta mazati jabukovim sirćetom četiri puta dnevno i tri puta u toku noći. Ubrzo će ekcem i svrab nestati.

Za mršavljenje

Svako jutro na prazan želudac piti čašu vode sa jednom do dve kašičice sirćeta ili uz svaki obrok popiti čašu vode sa dve kašičice sirćeta. Terapija traje dva meseca. Jabukovo sirće utiče na sagorevanje suvišnog masnog tkiva.

Protiv proširenih vena

Svakog jutra i večeri istrljati čistim jabukovim sirćetom kožu preko proširenih vena i dva puta dnevno popiti čašu vode sa dve kašičice sirćeta. Ova terapija traje mesec dana.

Protiv mitisera

Jedan deo jabukovog sirćeta izmešati sa osam delova vode i tom tečnošću tri puta dnevno prskati lice.

OCENITE RECEPT:
recipe image
Naziv recepta:
Jabukovo sirće
Objavljen:
Vreme za pripremu:
Prosečna ocena:
4.51star1star1star1star1star Based on 12 Review(s)
- Advertisement -