Veče pre pripreme ove čorbe potopite pasulj u hladnu vodu, ujutro ga ocedite, prelijte sa 2 l blago posoljene vode, dodajte žalfiju i čenove belog luka i kuvajte 90 minuta.
Pola sata pre kraja kuvanja pasulja, u većem tiganju propržite na vrelom ulju jedan seckani luk.
Dodajte preostali luk i na kockice, odnosno kolutiće isečene šargarepe, krompir, šampinjone, tikvice i kupus.
Pospite struganom limunovom korom, seckanim peršunom i celim listićima majčine dušice, promešajte, poklopite, smanjite temperaturu i kuvajte 20 minuta.
Čim pasulj omekša, jedan deo ocedite i propasirajte, pa dobijeni pire pomešajte sa dinstanim povrćem.
Posolite, dodajte malo struganog đumbira i kuvajte na sasvim niskoj temperaturi još 90 minuta.
Na kraju stavite preostali pasulj i malo čorbe u kojoj se kuvao, promešajte, rasporedite u činije za serviranje, sačekajte 10 minuta, u svaku činiju sipajte kap-dve maslinovog ulja i servirajte sa domaćim hlebom.