500 g leblebija iz konzerve ili kuvanih i oceđenih,
veća jabuka,
2 krastavca,
grančica celera,
manji grozd belog grožđa,
veća crvena paprika,
čen belog luka,
limun,
pola veze peršuna,
struk-dva mladog luka,
so i biber.
Za salatni preliv:
kašičica ljutog senfa,
pola kašičice šećera,
kašičica maslinovog ulja,
kašika iseckane nane,
so i biber.
Posna salata od leblebija se priprema na sledeći način:
Leblebije iz konzerve ocedite, isperite pod mlazom hladne vode i preručite u posudu za salatu.
Dodajte zrna grožđa, na kockice isečene jabuku, krastavac i crvenu papriku, na kolutiće isečen mladi luk i grančicu celera, izgnječeni beli luk, so i biber i sve promešajte.
Posebno pomešajte limunov sok sa senfom, šećerom, uljem i iseckanom nanom.
Posolite i pobiberite ukoliko je potrebno, dobro umutite i sipajte preko salate.
Sastojci za posnu ječmenu kašu sa povrćem:
1 šolja ječma,
2 šargarepe,
1/2 šolje graška (svežeg ili smrznutog),
1/2 šolje kukuruza (svežeg ili smrznutog),
1/4 šolje iseckanog crnog luka,
3 šolje vode,
so po ukusu,
biber po ukusu,
sušeni peršun (opciono, za dekoraciju).