10 posnih slatkih pita koje morate probati

37153
- Advertisement -

1. Baklava

Baklava

- Sponzor recepta -
Baner D - Mamas (Omnico)

Potrebno je:

  • 1/2 kg tankih kora,
  • 1/2 kg šećera,
  • sok od pola limuna,
  • 400-500 gr mlevenih oraha,
  • 200 gr suvog grožđa,
  • 1/2 l ulja,
  • 1 kesica crnog čaja.

Priprema:

  1. Preliv: jedna kašika šećera se proprži na vatri da se karamelizuje. Na to naliti ½ l vode i ½ kg šećera, (može i sok od pola limuna), pa skuvati sirup. Dovoljno je da provri. U sirup spustiti kesicu crnog caja da odstoji 5 minuta, pa je izvaditi. Sirup ohladiti.
  2. Sada nauljiti dno i strane tepsije, pa staviti dve kore, premazati gornju koru uljem (najbolje je ulje nanositi četkom), pa filovati orasima i suvim grožđem.
  3. Ako je grožđe tvrdo, potopiti ga prethodno u vodu.
  4. Postupak ponoviti do poslednje kore, a poslednje dve kore dobro nauljiti i poprskati vodom – da se ne skupe.
  5. Pitu iseći na komade željene veličine, ali ne do dna tepsije.
  6. Sipati ulje u sve proseke i peći na 150 stepeni.
  7. Kad porumeni (posle 30 – 40 minuta), izvaditi iz rerne i odmah preliti hladnim prelivom i pokriti folijom dok se ne ohladi.
  8. Ako se želi malo suvlja baklava, ne treba odmah utrošiti sav preliv.
  9. Kasnije se može dodati ako se želi malo sočnija baklava.
OCENITE RECEPT:
recipe image
Naziv recepta:
10 posnih slatkih pita koje morate probati
Objavljen:
Vreme za pripremu:
Prosečna ocena:
3.51star1star1star1stargray Based on 997 Review(s)
- Advertisement -