Kupina

634
- Advertisement -

kupina

Drugi nazivi: Crna jagoda, brestova ostruga
Latinski naziv: Rubus fruticosus
Naziv na engleskom jeziku: Blackberry

Kupina je naziv za nekoliko vrsta biljaka penjačica iz roda Rubus, porodice ruža (Rosaceae). Najčešće rastu na zaštićenim mestima uz rubove šuma, ograde, puteve ili šumarke. Kupina ima oblik trnovitog grma s dugim i savijenim granama, a može dostići visinu od 50-300 cm. Stablo im je manje-više pokriveno trnjem i mestimično je odrvenilo. Bodlje služe za penjanje, ali i kao obrambeni mehanizam protiv životinja koje se hrane lišćem kupine. Listovi su perasti, na rubu pilasto nazubljeni, s gornje strane tamnozeleni i glatki, a odozdo obrasli gusto pustenastim dlakama.

Cveta od maja do avgusta. Nakon toga se iz svakog pojedinačnog cveta razvija sitni jagodičasti plod crvene boje, koji kasnije potamni do tamnoplave i skoro crne boje. Sazrevaju u periodu od avgusta do oktobra. Ukus mladih listova je gorkasto slatkast, a ploda aromatičan, sladak i sočan.

Sigurno je da su kupine na evropskom području rasprostranjene još iz antičkih vremena i da je u to doba bila poznata biljka skoro svim narodima. Kupine su rasprostranjene širom severne hemisfere, od Evrope, Azije i Severne Amerike u zemljama s kontinentalnom klimom. Postoje stotine vrsta kupina, a neke su autohtone samo za pojedina područja.

Kupine se ubrajaju u super voće, pre svega zbog vrlo lekovitih antioksidanata, kao što su antocijani, vitamin C, vitamin E, elaginska kiselina, kafeinska kiselina, p-kumarinska kiselina, rutin, galna i cimetna kiselina.

Antioksidanti sudeluju u procesima sprečavanja štetnog delovanja slobodnih radikala te na taj način pomažu u zaštiti od oboljenja od raka, štite kardiovaskularni sistem, usporavaju starenje organizma, pomažu u borbi protiv štetnog delovanja sunca na kožu, pomažu kod usporavanja bolesti kognitivnog sustava (npr. Alzheimer).

Da bi u potpunosti iskoristili pozitivna svojstva kupina preporučuje se konzumiranje zajedno s nekim drugim bobičastim ili sličnim voćem, čime se ostvaruje sinergistički efekt i bolja iskoristivost lekovitih sastojaka.

Antioksidanti takođe imaju i antivirusna i antibakterijska svojstva. Zanimljivo je istaknuti da se elaginska kiselina ne razara termičkom obradom, pa ostaje u marmeladama ili drugim poslasticama od kupine zadržavajući svoje lekovito delovanje.

Ako se redovno konzumiraju, kupine takođe pomažu u očuvanju od upala disajnog sistema i tromboze. Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Pitsburg, a objavljeno u Journal of Biological Chemistry, otkrilo je da kupine prirodno sadrže materije koje razaraju ćelije leukemije.

Značajna prednost u konzumiranju kupina je i to da se organizmu osigurava visok sadržaj dijetalnih vlakana, koja doprinose smanjenju rizika od pojave dijabetesa, divertikuloze i stvaraju osjećaj sitosti, što pomaže u regulisanju telesne težine.

Pogledajte recept za domaći sok od kupina.

Kupine prirodno sadrže salicilnu kiselinu (aktivni sastojak aspirina) koja se inače koristi za ublažavanje bolova, snižava temperaturu i deluje protivupalno. Konzumiranjem kupina takođe doprinosimo zaštiti vida, jačanju imuno sistema, a spoljašnom primenom za lečenje manjih rana.

Zahvaljujući visokoj koncentraciji fitoestrogena ispituje se uloga u sprečavanju raka dojke i grlića materice. Visoki udeo tanina može poboljšati zaceljivanje manjih rana, ublažiti probavne smetnje i upalu probavnog sistema. U Njemačkoj zdravstvena zajednica preporučuje kupine za ublažavanje hemeroida. Neki naučni radovi povezuju sadržaj tanina i s antitumornim delovanjem.

Energetska i nutritivna vrednost kupina na 100 g.

Nutrijent

Merna jedinica

Količina

Energetska vrednost kcal / kJ 43 / 180
Ukupno belančevina g 1,39
Ukupno ugljenih hidrata g 9,61
Ukupno masti g 0,49
– od toga: zasićene masne kiseline g 0,01
Dijetalna vlakna g 5,30
Holesterol mg 0,00
Voda g 88,15
Aminokiselina triptofan g 0,00
Aminokiselina treonin g 0,00
Aminokiselina izoleucin g 0,00
Aminokiselina leucin g 0,00
Aminokiselina lizin g 0,00
Aminokiselina metionin g 0,00
Aminokiselina cistin g 0,00
Aminokiselina fenilalanin g 0,00
Aminokiselina tirozin g 0,00
Aminokiselina valin g 0,00
Aminokiselina arginin g 0,00
Aminokiselina histidin g 0,00
Monosaharidi g 4,74
Disaharidi g 0,14
Polisaharidi g 0,00
Mononezasićene masne kiseline g 0,05
Polinezasićene masne kiseline g 0,28
Vitamin A IU 214,00
Tiamin mg 0,02
Riboflavin mg 0,03
Niacin mg 0,65
Vitamin B6 mg 0,03
Vitamin B12 mcg 0,00
Folati mcg 25,00
Pantotenska kiselina mg 0,28
Vitamin C mg 21,00
Vitamin D IU 0,00
Vitamin E IU 1,17
Vitamin K mcg 19,80
Kalcijum (Ca) mg 29,00
Bakar (Cu) mg 0,17
Gvožđe (Fe) mg 0,62
Magnezijum (Mg) mg 20,00
Fosfor (P) mg 22,00
Kalijum (K) mg 162,00
Natrijum (Na) g 0,001
Cink (Zn) mg 0,53
Mangan (Mn) mg 0,65
Selen (Se) mcg 0,40

 

Osnovni podaci:
Kupina
Naziv članka:
Kupina
Opis:
Kupina je naziv za nekoliko vrsta biljaka penjačica iz roda Rubus
Autor:
- Advertisement -