Malina

608
- Advertisement -

malina

Malina je grm koji potiče iz jugoistočne Evrope, raste uz rubove puteva i šumaraka, a sve se češće uzgaja i u vrtovima i gotovo da je jednako toliko udomaćena kao i jabuke, kruške ili šljive. Plod je zbirna koštunica crvene boje, poznata po jedinstvenoj aromi koju duguje posebnoj mešavini aroma, koja se teško imitira, čuva i konzervira, te prefinjenom delikatno-kiselkastom ukusu.

Energetska vrednost 100 g svežeg ploda maline iznosi 52 kcal / 217 kJ. Od toga ima 86% vode, 1,2% proteina, 0,65% masti i 12% ugljenih hidrata. Izvrstan je izvor dijetetskih vlakana (6,5 g).

Od vitamina izvrstan je izvor vitamina C (26,2 mg, što čini 44% RDA), a od ostalih vitamina sadrži vitamine B kompleksa, vitamine E i K, ali u količinama ispod preporučenog dnevnog unosa. U malim količinama sadrži gotovo sve minerale.

Malina je nutritivno naročito zanimljiva zbog bogatog sadržaja raznovrsnih antioksidansa, a u časopisu BioFactors objavljeno je da je antioksidativna aktivnost maline za 50% veća od antioksidativne aktivnosti jagode, 10 puta veća od rajčice i 3 puta veća od kivija. Antioksidativna aktivnost se ne gubi kada je malina smrznuta ili u obliku džema. Oko 25% antioksidativne aktivnosti pripada antocijanima kao što su kvercetin, kempferol, cijanidin-3-glukozilrutinozid, cijanidin-3-rutinozid i pelagonidin glikozid. Antocijani daju malini jaku crvenu boju, štite organizam od štetnog delovanja slobodnih radikala, poseduju jedinstvena antimikrobna svojstva, utiču na preterani rast bakterija i gljivica u telu (kao što je Candida alibicans).

Najveći deo antioksidativnog kapaciteta pripada elagitaninima, koji se gotovo isključivo nalaze u malinama i prema istraživanjima imaju antikancerogeno delovanje. U dodacima prehrani malina je izvor fitonutrijenta elagične kiseline, koja sprečava štetno delovanje radikala na stanične strukture u tkivima.

U izdanju Cancer Letters iz avgusta 2004. objavljeno je da voće poput malina i kupina inhibira enzim metaloproteinazu, koji u velikim količinama igra ključnu ulogu u razvoju tumora.

Malina je odličan izvor dijetalnih vlakana, koja pomažu u pravilnoj funkciji creva i na taj način sudeluju u sprečavanju razvoja raka debelog creva. Održavaju zdravlje srca jer vežu žučne soli u debelom crevu i izlučuju ih iz tela. Vlakna povećavaju osetljivost insulina i tako sprečavaju razvoj dijabetesa tipa 2. Imaju visoki kapacitet vezanja vode, bubre, usporavaju probavu i daju osećaj sitosti, pa se stoga hrana bogata dijetetskim vlaknima preporučuje tokom redukcijskih dijeta.

Malina je izvrstan izvor vitamina C, koji je moćan antioksidans (20% antioksidativne aktivnosti iz maline pripada vitaminu C). Od plodova se pripremaju malinov sirup i sos koji jačaju srce, a može se pripremiti i limunada za bolesnike koji imaju groznicu. Čisti sok od malina, razređen ili ne, sirup i sos uopšte su najbolji za sve bolesti kod kojih se javlja groznica.

Sirup za domaći sok od malina – Recept

Malina se preporučuje za dijetalnu prehranu bolesnika koji boluju od dijabetesa ili bolesti bubrega, kao i za reumatične bolesnike. Ona pospešuje stolicu, a dobra je i kod želudačnih oboljenja. Maska od malina može prolepšati kožu i kosu ako se konzumira bar jedan obrok od malina nekoliko dana zaredom. Čaj od listova preporučuje se za čišćenje krvi, protiv kožnih osipa i protiv kašlja. Čaj od sušenih plodova maline i lista upotrebljavao se protiv skorbuta i kao sredstvo za znojenje. Plodovi maline ukuvani u žele, marmeladu ili kompot obogaćuju siromašnu zimsku i proljećnu ishranu.

Osim mesnatog dela maline, koristi se i njeno lišće, od kojeg se pripremaju lekoviti čajevi za ublažavanje upala grla i crevnih upala, kod prehlada, proliva, kožnih bolesti i uopšte za podizanje imuniteta i jačanje srca. Potrebno ih je piti nekoliko puta na dan. Koriste se i kod bolne menstruacije i u menopauzi.

Energetska i nutritivna vrednost maline na 100 g.

Nutrijent

Merna jedinica

Količina

Energetska vrednost kcal / kJ 52 / 217
Ukupno belančevina g 1,20
Ukupno ugljenih hidrata g 11,94
Ukupno masti g 0,65
– od toga: zasićene masne kiseline g 0,02
Dijetalna vlakna g 6,50
Holesterol mg 0,00
Voda g 85,75
Aminokiselina triptofan g 0,00
Aminokiselina treonin g 0,00
Aminokiselina izoleucin g 0,00
Aminokiselina leucin g 0,00
Aminokiselina lizin g 0,00
Aminokiselina metionin g 0,00
Aminokiselina cistin g 0,00
Aminokiselina fenilalanin g 0,00
Aminokiselina tirozin g 0,00
Aminokiselina valin g 0,00
Aminokiselina arginin g 0,00
Aminokiselina histidin g 0,00
Monosaharidi g 4,21
Disaharidi g 0,20
Polisaharidi g 0,00
Mononezasićene masne kiseline g 0,06
Polinezasićene masne kiseline g 0,38
Vitamin A IU 33,00
Tiamin mg 0,03
Riboflavin mg 0,04
Niacin mg 0,60
Vitamin B6 mg 0,06
Vitamin B12 mcg 0,00
Folati mcg 21,00
Pantotenska kiselina mg 0,33
Vitamin C mg 26,20
Vitamin D IU 0,00
Vitamin E IU 0,87
Vitamin K mcg 7,80
Kalcijum (Ca) mg 25,00
Bakar (Cu) mg 0,09
Gvožđe (Fe) mg 0,69
Magnezijum (Mg) mg 22,00
Fosfor (P) mg 29,00
Kalijum (K) mg 151,00
Natrijum (Na) g 0,001
Cink (Zn) mg 0,42
Mangan (Mn) mg 0,67
Selen (Se) mcg 0,20

 

Osnovni podaci:
Malina
Naziv članka:
Malina
Opis:
Malina je grm koji potiče iz jugoistočne Evrope
Autor:
- Advertisement -