Smreka

2278
- Advertisement -

Smreka

Drugi nazivi: Borovica, borovac, brin, brina, crna smreka, crna smrekinja, kleka, klekinja, smrčika, smrča, venja
Latinski naziv: Juniperus communis
Naziv na engleskom jeziku: Juniper

Opis biljke:

Smreka ili borovica raste kao grm. S obzirom na veličinu, oblik, rast i oblik iglica smreka je vrlo promenljiva biljka. Igličasti listovi stoje po tri u pršljenu. U početku su svetlozelene boje, a posle potamne. S gornje strane lista nalazi se plavkasto-bela crta. Listovi su dugački 8 do 10 mm. Muški cvetovi su žuti i nalik klasu, a ženski su cvetovi cešeri s izgledom boba. Plod je crna, modrikastim prahom posuta »boba«, što dozreva tek druge godine u jesen. Svi delovi smreke ili borovice imaju fini aromatičan miris. »Bobe« su gorko-slatkog ukusa, a iglice gorke i smolaste.

Stanište:

Raste po klisurastom neplodnom tlu i belogoričnim i crnogoričnim šumama. Često se nalazi u velikim skupinama na kamenitoj kraškoj podlozi – od primorskog područja do brdskih i planinskih predela.

Lekoviti deo biljke:

Za lek se beru se plodovi, iglice, vrhovi grančica i samo drvo. Nakon što se plodovi uberu, suše se u tankom sloju na suvom i „vetrovitom“ mestu (na promaji). Plod smreke ili borovice ne sme se sušiti na suncu i toploti.

Lekovito delovanje:

Mnogostruka je lekovitost smreke ili borovice. Čaj od bobica jača nerve i želudac, čisti krv, odvodi otrovne gasove, a s mokraćom i loše sokove, izaziva znojenje, leči vodenu i bubrežnu bolest, čisti jetru, drobi i odvaja kamen i pesak iz žuči, bubrega, mokračnog mehura. Odlično leči beli cvet, a preporučuje se za lečenje plućnih bolesti naročito astme. Mladi vrhovi kuvani u mleku leče kostobolju, reumatizam, išijas, skorbut, vodenu bolest, živčanu rastrojenost i dr. Pomešana s drugim biljkama, smreka ili borovica izvrstan je lek za mnoge bolesti.

Osnovni podaci:
Smreka
Naziv članka:
Smreka
Opis:
Smreka ili borovica raste kao grm. S obzirom na veličinu, oblik, rast i oblik iglica smreka je vrlo promenljiva biljka
Autor:
- Advertisement -