Vrba Iva

669
- Advertisement -

Vrba Iva

Drugi nazivi: Iva, iva vrba, maca, planinska iva, prava iva, vrbica
Latinski naziv: Salix caprea
Naziv na engleskom jeziku: Goat Willow

Opis biljke:

Vrbe su dvodomne biljke što rastu u obliku grma ili drveta. Svaki grm ili drvo nosi cvetove samo jednog pola. Muški cvetovi su jajastog oblika s prašnicima žute boje, dok su ženski cvetovi vitki i valjkasti, sivo-zelene boje. Cvetovi nazvani »mace« pojavljuju se pre listanja. Listovi bele vrbe nalaze se na kratkoj peteljci, dugački su, šiljasti, sitno nazubljeni i s obe strane obrasli srebrnosivim dlakama. Krhka vrba ima gole listove bez dlaka. Najviše listova ima vrba iva.

Stanište:

Raste oko bara i jezera, oko ribnjaka, uzduž reka i potoka, uz rubove šuma, a ljudi je sade na medjama livada i pašnjaka.

Lekoviti deo biljke:

U proleće se s tanjih grana guli kora te režu mladice s mladim listovima.

Lekovito delovanje:

Odavno je poznata kao lekovito sredstvo što snižava groznicu i steže, umiruje bolove i pospešuje izlučivanje znoja i mokraće, a samim tim i izlučivanje otrovnih materija iz tela. Čaj od vrbove kore posebno se preporučuje kod reumatizma, posebno reumatizma zglobova i gihta. Vrbova kora umiruje bolove i uništava klice, te zbog toga postiže vidne rezultate kod svih katarnih upala želuca i creva. Izvana čaj od vrbove kore koristi se za grgljanje kod upale krajnika i zubnog mesa, te za ispiranje i obloge u lečenju rana, čireva i kožnih osipa.

Osnovni podaci:
Vrba Iva
Naziv članka:
Vrba Iva
Opis:
Vrbe su dvodomne biljke što rastu u obliku grma ili drveta
Autor:
- Advertisement -