Zlatnica

515
- Advertisement -

Zlatnica

Drugi nazivi: Čelebi grana, zlatna šiba, štapika
Latinski naziv: Solidago virgaurea

Opis biljke:

Zlatnica je višegodišnja zeljasta biljka visoka 20-100 cm, uspravne, najčešće nerazgranate stabljike koja je okrugla i blago uzduž izbrazdana. Donji deo stabljike je go, dok je gornji obrastao proređenim, kratkim dlakama. Listovi imaju naizmeničan raspored, donji su na kratkoj dršci i testerasto nazubljeni, a gornji su bez drške i imaju ceo obod. Jezičasti i cevasti cvetovi sakupljeni su u žute, mirisne glavice, a one su grupisane u guste, vršne grozdaste ili metličaste cvati.

U narodnoj medicini je poznata kao sredstvo za lečenje bolesti bubrega i mokraćnih puteva. Smiruje kašalj, poboljšava iskašljavanje sekreta i pomaže kod upale krajnika, grla i pluća kao i kod bronhitisa i astme. Smanjuje bolove kod reume, gihta i artritisa, kao i nekih hroničnih kožnih bolesti. Zbog sadržaja tanina koristi se kod upala za ispiranje usta i ždrela i kod proliva izazvanih nicanjem zuba kod dece, a pospešuje zaceljivanje rane posle vađenja zuba. Zvanična medicina, takođe, priznaje lekovita dejstva ove biljke pa se ona koristi za spravljenje različitih lekovitih čajeva, praškova, masti i krema.

Upotreba čelebi grane je, zbog prisustva saponina, ograničena na 4-6 sedmice u propisanim dozama. Osim toga, negde se u literaturi sreću podaci o otrovnosti ove biljke pa se usled toga savetuje opreznost pri upotrebi.

Kad deci izbiju zubi ili kad obole od hripavca, dobijaju često proliv. U tom slučaju treba piti čaj koji se pravi od 100 grama cvetne grane, poparene litrom ključale vode. Pošto odstoji poklopljen celu noć, ocediti ga i piti umesto vode tokom dana. Zasladiti medom.

Sledeći način pripreme čaja je da se biljka kuva u vodi 10 minuta, ostavi poklopljen 12 sati, procedi pritiskanjem na cedilo i malo zasladi medom. Pije se do dva decilitra na dan.

Lek protiv astme i gušenja
Stariji mogu piti odvar od 30 grama biljke na 100 grama vode i to po dve do tri šoljice na dan, ili po dve kafene kašike alkoholature na dan, posebno kod astme na bazi uremije, u slučaju gušenja, kad je krv puna otrova vlastitog organizma.

Protiv upale bubrega
Za lečenje bolesnih bubrega najbolja je mešavina od 70 grama lišća breze i po 20 grama zlatnice i bosiljka. Tri velike kašike mešavine popare se sa pola litre ključle vode, pa se to ostavi poklopljeno da stoji tri sata. Zatim se procedi i pije tri puta dnevno po kašiku pre jela.

Pomoć kod uremije
Pri teškom mokrenju i uremiji pomaže mešavina od po 20 grama zlatnice, korena selena, sapunjače i brezova lišća.
Pet velikih kašika mešavine treba da ključa 10 minuta u litri vode, ostavi se poklopljeno preko noći, a drugi dan se pije umesto vode. Može se zasladiti samo kafenom kašikom sirupa od ribizli ili kiselih višanja.

Lek za reumu i upale zglobova
Radi lečenja od reume i upale zglobova uzme se po 20 grama zlatnice, lišća breze, izopa, trave ive i paprenog lišća, pa se pet velikih kašika te mešavine drugi dan piju umjesto vode.

Osnovni podaci:
Zlatnica
Naziv članka:
Zlatnica
Opis:
Zlatnica je višegodišnja zeljasta biljka visoka 20-100 cm
Autor:
- Advertisement -