Posna pašteta na vodi se priprema na sledeći način:
Svi sastojci se dobro ispasiraju, dok nema grudvica i parčića.
Po ukusu može da se doda: još više belog luka, na kružiće sečen mladi luk, sitno seckane maslinke, razne klice, seckani kiseli krastavac, ljuta papričica, peršun, vlašac, sremuš itd…
Ako se malo razredi sa vodom, soja mlekom ili limunom, može da se koristi i kao umak za štapiće sirovog povrća.
Za tu priliku iseckati papriku, kelerabu, šargarepu, krastavce na stapiće dužine prsta i poslužiti uz paštetu.
Sastojci za posnu čorbu sa krompirom i batatom:4 krompira,1 glavica luka,1 šargarepa,2 stabiljke celera,200ml kuvanog paradajza,prstohvat kumina,20ml maslinovog ulja,50ml crnog vina,1 veći batat,po želji đumbir,kari po ukusu,150g bundeve,so i biber.