Preslica

745
- Advertisement -

Preslica

Drugi nazivi: Konjski rep, koseterka, njivska preslica, poljska preslica, rastavić, šutkavac, vošće
Latinski naziv: Equisetum arvense

Opis biljke:

Preslica je jako rasprostranjen korov koji se teško iskorenjuje. Ubraja se u red papratnjača. Trajna podzemna stabljika crne je boje i poput niti rasprostranjuje se u dubinu i širinu. Jako je otporna. Stabljika je uspravna s tankim i brojnim listovima u pršljenu pa je zbog toga zovu konjskim repom.

Stanište:

Raste u močvarnom tlu , na peskovitim livadama i poljima te uzduž železničkih nasipa.

Lekoviti deo biljke:

Za lek se skuplja cela biljka.

Lekovito delovanje:

Mnogostruka lekovitost preslice bila je poznata još u starom veku. Jedno je od najboljih sredstava za lečenje bolesti pluća, posebno kod plućnih krvarenja i tuberkuloze pluća. Preslica je veoma dobra u lečenju svih oblika malokrvnosti, jer pospešuje stvaranje crvenih krvnih zrnaca. Nenadoknadivo je sredstvo u lečenju čira na želucu, fistula na debelom crevu i drugih oblika čireva, zatim u lečenju bolesti mokraćnih organa.

Uspesi se postižu kod grčeva u mehuru, slabog mehura, bolnog mokrenja, zadržavanja mokraće, upale bubrega s pojavom belančevina u mokraći, upale bubrežne nakapnice, krvarenja bubrega, kod hroničnog nadražaja mehura s pritiskom na mokrenje (kod žena), kod početne tuberkuloze bubrega i mehura. Pomešana s drugim biljkama koristi se u lečenju mnogih drugih bolesti.

Osnovni podaci:
Preslica
Naziv članka:
Preslica
Opis:
Preslica je jako rasprostranjen korov koji se teško iskorenjuje
Autor:
- Advertisement -