Prostrel

713
- Advertisement -

Prostrel

Drugi nazivi: Siristara, vladisavka
Latinski naziv: Gentianae cruciata

Opis biljke:

Stabljika se ne razgranava, vertikalnog je položaja ili je blago povijena, duž stabljike ravnomerno su poredjane duguljaste liske. Cvetovi su po u grupicama od po 1-3, smešteni u pazuhu stabljike i lista, veličine oko 3-5 cm, tamnoplave su boje, a iznutra belosatirani. Rizom je kratak, debeo i sa njega se žbunasto račvaju koreni. Stablo je negranato visoko 10 – 60cm, izrasta iz lične rozete.

Listovi su na stablu unakrsno raspoređeni i gusto ga pokrivaju. U gornjem delu stabla su jajastog do lancelastog oblika i osnovama srastaju u kratke rukavce. Cvetovi su najčešće četvoročlani, mada se ređe sreću i petočlani. Sakupljeni su pršljenasto u pazuhu listova na vrhu stabla, a mogu biti i pojedinačni (ređe se sreće ta pojava). Čašica i krunica su zvonaste, ali je krunica tri puta duža od čašice. Prašničke kesice su slobodne i na kratkim prašničkim koncima. Plod je čahura, a seme je alipsoidnog oblika i crne boje.

Stanište:

Na ispasama, livadama, na rubu šuma.

Sastav:

Gentiopikrini (gorke materije)

Upotreba:

Upotrebljava se kao i lincura, ali manje. Nije otrovna, iako je vrlo gorka. Ivrsan lek za podsticanje apetita.

Osnovni podaci:
Prostrel
Naziv članka:
Prostrel
Opis:
Stabljika se ne razgranava, vertikalnog je položaja ili je blago povijena, duž stabljike ravnomerno su poredjane duguljaste liske
Autor:
- Advertisement -