Nana

462
- Advertisement -

Nana

Drugi nazivi: Crna nana, ljuta nana, metva, metvica, paprena metva, paprena nana
Latinski naziv: Mentha piperita

Opis biljke:

Nana je jedna od najpopularnijih i najčešće korišćenih lekovitih biljaka u svetu. Danas se gaji širom sveta zbog svojih brojnih lekovitih svojstava i blagotvornog dejstva na ljudski organizam.

Nana, koja se takođe naziva i menta, je zimzelena biljka koja ima duguljaste i sjajne listove. Ova biljka može da naraste do visine od oko 60 centimetara, a njeni listovi i cvetovi imaju jak i prijatan miris. Nana se često koristi kao začin u kulinarstvu, a takođe se koristi i u pripremi čajeva, tinktura i drugih lekovitih preparata.

Nana ili metvica je trajna zeljasta biljka, a raste kao divlja i pitoma, jer se uzgaja i u vrtovima. Nana ima uspravnu četvrtastu, granatu i dlakavu stabljiku s nasuprotnim – dlakavim unakrsnim, jajasto-šiljastim, na krajevima pilastim – listovima. Odozdo je sjajne i tamnozelene boje, a s gornje strane svetlozelene boje.

Stanište:

Ova biljka je poreklom iz Evrope, Severne Afrike i Azije i raste na vlažnim mestima.

Lekoviti deo biljke:

Za lek se koriste listovi i cela biljka.

Lekovito delovanje:

Nana se upotrebljava kao prijatan, blag i neškodljiv lek za umirivanje, protiv gasova, nadimanja i grčeva, protiv teškog varenja, kao stomahik, nana ulazi u sastav čajeva za lečenje žuči. Nanino ulje ima slaba anestetička svojstva i prijatan miris koji osvežava, zbog čega se upotrebljava i protiv gadjenja i povraćanja, ali je i sastojak brojnih jela i dodaje se radi prepoznatljive arome.

Recept za Domaći sirup od nane

Rastvor ulja u alkoholu koristi se spolja protiv bolova od neuralgije, reumatizma i nazeba. Mentol, naime, draži nerve u koži, lako isparava i zbog toga hladi. Koristi se i za umirenje živaca, nervnu rastrojenost, glavobolju, zujanje u ušima, histeriju i hipohondriju, groznicu, slabost i nožno znojenje. Otklanja gasove, nadutost, podrigivanje, povraćanje, grčeve u želucu i materici, pospešuje krvotok, leči prehladu, promuklost i kašalj.

Destilacijom nane se proizvodi eterično ulje koje ima višestruku upotrebnu vrednost u lečenju raznih bolesti.

Jedno od najznačajnijih lekovitih svojstava nane jeste njen pozitivan uticaj na varenje. Ova biljka poboljšava apetit, ublažava nadutost i gasove u stomaku, a takođe i smanjuje mučninu i povraćanje. Takođe, nana ima antimikrobna svojstva koja mogu da pomognu u sprečavanju razvoja raznih vrsta bakterija i gljivica.

Nana se takođe koristi i kao prirodni analgetik. Njeni ekstrakti i ulja mogu da smanje bol u mišićima, zglobovima i glavi. Ova biljka ima i sedativna svojstva koja mogu da pomognu u ublažavanju stresa, nervoze i anksioznosti.

Pored toga, nana ima i blagotvorno dejstvo na disajne puteve. Čaj od nane može da pomogne u ublažavanju simptoma prehlade, kašlja, bronhitisa i drugih respiratornih problema.

Uz to može da pomogne i u poboljšanju kože i kose. Njena ulja i ekstrakti imaju antibakterijska i antiinflamatorna svojstva koja mogu da pomognu u sprečavanju infekcija i upala na koži. Takođe, nana može da smanji prekomerno izlučivanje sebuma na koži, što je čest uzrok akni i drugih problema sa kožom.

U zaključku, nana je jedna od najvišenamenskijih i najkorisnijih lekovitih biljaka koje se mogu naći. Njena lekovita svojstva su brojna i raznovrsna, a njeni pozitivni efekti na ljudski organizam su dobro dokumentovani. Stoga, ako želite da poboljšate svoje zdravlje na prirodan način, ne oklevajte da isprobate čaj od nane ili druge lekovite preparate

Osnovni podaci:
Nana
Naziv članka:
Nana
Opis:
Nana ili metvica je trajna zeljasta biljka, a raste kao divlja i pitoma, jer se uzgaja i u vrtovima. Nana ima uspravnu četvrtastu, granatu i dlakavu stabljiku
Autor:
- Advertisement -