Orah

231
- Advertisement -

Orah

Latinski naziv: Juglans regia

Opis biljke:

Orah je stasito drvo visine do 25 metara. Listovi su neparno perasti, u početku malo crvenkaste boje. Muški cvetovi razvijaju se u pazuhu listova, kao obešene rese. Ženski cvetovi razvijaju se pojedinačno, ili u manjim skupinama, na novim izdancima.

Stanište:

Orah potiče sa Dalekog istoka i iz Male Azije. U šumama se pojavljuje samoniklo, a uzgaja se i kao kulturna biljka. Ne podnosi niske temperature.

Lekoviti deo biljke:

U proleće se skuplja lišće, nezreo plod u junu, a zreo u jesen.

Lekovito delovanje:

Čaj od mladog lišća uz dodatak meda koristi se za čišćenje, poboljšanje i jačanje krvi, za jačanje želuca, dobru probavu, zatim, protiv raznih čireva, kostobolje, skrofuloze, gnojnih rana svih vrsta te za ispiranje i oblaganje upaljenih očiju. Koristan je kod rahitičnih oboljenja kostiju, opšte slabosti organizma, krvarenja zuba, bolesti zubnog mesa, oteklina kostiju.

Vrlo dobri rezultati postižu se kod bubuljica, krasta na glavi, lišajeva na bradi, mlečnih krastica, gnojnih osipa, prekomernog znojenja nogu i belog pranja. Od zelenih nedozrelih plodova, ili samo od zelene ljuske, uz dodatak meda priprema se sirup koji se s uspehom koristi za lečenje svih navedenih bolesti.

Osnovni podaci:
Orah
Naziv članka:
Orah
Opis:
Orah je stasito drvo visine do 25 metara
Autor:
- Advertisement -