Pirevina

1151
- Advertisement -

Pirevina

Drugi nazivi: Pir, pirak, pirnika, pirovina, puzava pirika, zubača
Latinski naziv: Agropyron repens

Opis biljke:

Pirevina ili pirika trajna je biljka iz velike porodice trava. Srodnik je pšenice, u stvari je koren što se teško iskorenjuje. Stabljike dostižu visinu do 150 cm i polaze sa tankih, člankovitih horizontalnih rizoma koji se pružaju u više spratova i veoma su otporni na smrzavanje i sušu. Širi se podzemnim, puzavim vrežama. Nadzemni je deo visok do 1 metra. Listovi su zelene do plavo-zelene boje, veoma dugački i uski, s kratkim dlačicama i pljosnati. Cvetovi su smešteni u dugačkim dvorednim klasovima. Podanak je bez posebnog mirisa. Ukus mu je sladunjav i sluzav.

Stanište:

Raste na vlažnim livadama. Pirevina je biljka umerene zone i veoma je žilava i otporna tako da ju je teško istrebiti. Raste na različitim zemljištima, kako u kulturi tako i na neobrađenom zemljištu, ali joj najviše odgovara lakše i vlažnije. Raste pored puteva po šipražju.

Lekoviti deo biljke:

Ponajbolje ga je sabirati pri prolećnoj obradi zemljišta. Nakon što se iskopa, opere se i očisti od korenčića dok ne postane lomljiv.

Upotreba:

Pirevina pojačava izlučivanje mokraće pa se koristi u lečenju upale mokraćnih puteva, izbacivanja sitnih kamenčića iz bubrega i olakšava rad srca. U narodnoj medicini je poznata kao lek za giht i reumu. Od ekstrakta pirevine prave se dijetetski proizvodi koji pomažu kod nekih lakših oblika dijabetesa.

Prilikom upotrebe pirevine treba se pridržavati navedenih doza jer u suprotnom može dovesti do hipokalijemije zbog prisustva cijanogenih glikozida.

Osnovni podaci:
Pirevina
Naziv članka:
Pirevina
Opis:
Pirevina ili pirika trajna je biljka iz velike porodice trava
Autor:
- Advertisement -