Posni slatki rolat od krompira se priprema na sledeći način:
Umutiti kiselu vodu, pivo, ulje, propasiran krompir, šećer, kakao i prašak za pecivo.
Dodati toliko brašna da se dobije gusto testo.
Četvrtasti pleh srednje veličine pokriti papirom za pečenje, pa razliti testo i staviti pleh u zagrejanu pećnicu.
Peći na 200°C oko 20-25 minuta.
U međuvremenu skuvati griz u vodi sa šećerom i sokom od pomorandže, skinuti sa vatre i umešati sitno seckane brusnice i kajsije, te ostaviti da se malo prohladi.
Ovom masom premazati vruću koru, pomoću pek papira je uviti u rolat i ostaviti da se ohladi, te staviti u frižider da odstoji preko noći.
Sutradan otopiti čokoladu, dodati ulje, dobro sjediniti i ovom glazurom preliti rolat, posuti ukrasnim mrvicama i sačekati da se glazura stegne.
Sastojci za posnu Nes tortu:
Za kore:
100 g šećera,
100 g posnog margarina,
100 ml vode,
1 kesica Nes kafe,
300 g brašna,
1/2 kesice praška za pecivo.
Za fil:
700 ml vode,
200 g šećera,
4 kesice Nes kafe,
7 kašika gustina,
250 g posnog margarina,
300 g posnog šlaga,
kisela voda (po potrebi).