Kamilica

358
- Advertisement -

Kamilica

Drugi nazivi: Kamomila, maternjak, kokotnjak, telenak, titrica
Latinski naziv: Matricaria Chamomilla
Naziv na engleskom jeziku: Chamomile

Opis biljke:

Kamilica je jedna od najpoznatijih biljaka poznata po svojim blagotvornim svojstvima za ljudsko zdravlje i dobrobit. Ova biljka je poreklom iz Evrope i Azije, a danas se uzgaja širom sveta.

Kamilica je jednogodišnja biljka s razgranjenom stabljikom visine 20 do 50 cm. Listovi su dvostruko prstasto rascepljeni s uskim končastim listićima. Cvetna stabljika je brazdasta i na vrhu šuplja. Cvetište je čunjastog oblika i iznutra šuplje. Cvet je posebno prijatnog mirisa.

Stanište:

Raste na zapuštenom, neplodnom zemljištu, poljima i uz puteve.

Lekoviti deo biljke:

Za lek se skupljaju cvetovi i listovi.

Lekovito delovanje:

Kamilica je poznata po svom umirujućem dejstvu i zbog toga se često koristi u alternativnoj medicini. Biljka sadrži aktivne sastojke kao što su kamazulen i bisabolol koji imaju protivupalno dejstvo, a takođe deluju kao sedativi i antiseptici. Zbog toga se ova lekovita biljka često koristi za ublažavanje simptoma anksioznosti i stresa, kao i za poboljšanje kvaliteta sna.

Kamilica se koristi i u kozmetičkoj industriji zbog svojih antioksidativnih svojstava koja pomažu u zaštiti kože od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Kamilica je posebno korisna za osobe sa osetljivom kožom, jer pomaže u smanjenju upala i crvenila.

Osim toga, kamilica se koristi i u kulinarstvu. Čaj od kamilice je popularan napitak koji se često konzumira u večernjim satima zbog svog umirujućeg dejstva. Kamilica se takođe koristi kao dodatak jelima, posebno u salatama, i kao začin u pečenju hleba i kolača.

Kada kupujete kamilicu, važno je obratiti pažnju na njen kvalitet. Najbolja kamilica je ona koja je sveža i ima jak i prijatan miris. Kamilicu možete kupiti u obliku suvog ili svežeg cveta, kao i u obliku čaja, ulja, kreme i drugih preparata.

Uzimajući u obzir njena blagotvorna svojstva i široku primenu, ne čudi što je kamilica toliko popularna širom sveta. Ako je do sada niste isprobali, možda je vreme da uvrstite kamilicu u svoju svakodnevnu rutinu i iskoristite sve njene prednosti za svoje zdravlje i dobrobit.

Osnovni podaci:
Kamilica
Naziv članka:
Kamilica
Opis:
Kamilica je jednogodišnja biljka s razgranjenom stabljikom visine 20 do 50 cm
Autor:
- Advertisement -