Kičica

499
- Advertisement -

Kičica

- Sponzor recepta -
Baner D - Mamas (Omnico)

Drugi nazivi: Ger, gorka kitica, gorko zelje, grozničavka, drago cveće, dupčić, zlatna žuč, jezernica, kinin, kitičica, mala semenčina, mali stozlatnik, svedrč, sunčani cvet, crvena kičica, orno zelje
Latinski naziv: Centaurium erthyraea
Naziv na engleskom jeziku: Centaury

Opis biljke:

Kičica je dvogodišnja, mala, zeljasta biljka sa sitnim cvetovima crvene boje. Stablo je čvrsto, gotovo četvrtasto, golo, šuplje, pri vrhu razgranato, visoko do 40 cm, a debelo je do 3 mm i naretko obraslo sitnim listićima. Lišće je sitno, retko, naspramno, skoro sedeće, duguljasto-jajasto, do 4 cm dugačko, po rubu celo, golo, sjajno. Prizemno lišće poređano je unakrsno u pršljenove i sedeće. Cvetovi su složeni u račvastu cvast na vrhu stabla i imaju levkastu, petozubu krunicu ružičaste ili svetle crvene boje. Kod stare i na suncu sušene biljke cvetovi su izbledeli. Cveta celog leta.

Stanište:

Raste svuda, a najviše po vlažnim brdskim i planinskim livadama, mestimično u ogromnim količinama, tako da se u leto mnogi senokosi rumene od iscvetale kičice.

Lekoviti deo biljke:

Kičica je vrlo gorka, a nije otrovna. Kičicu treba brati dok je u cvetu, vezati u kitice i sušiti u hladu na promaji.

Lekovito delovanje:

Kičica je gorak tonik. Deluje kao čist amarum slično lincuri. Upotrebljava se u obliku vodenog ekstrakta, praška, vina i tinkture. Ulazi u sastav gorkih čajeva za stomak. Malo je našeg lekovitog bilja koje se u narodu tako mnogo, često i uspešno upotrebljava kao kičica: za otvaranje apetita, protiv smetnji u organima za varenje, protiv groznice, slabokrvnosti itd. Kičica ima vrlo sitno i plitko korenje, tako da čim se rukom uhvati, ona se iščupa i na taj način uništi. Kičica se ne sme čupati, nego se gornja polovina stabljike u cvetu pažljivo odseče makazama.

Osnovni podaci:
Kičica
Naziv članka:
Kičica
Opis:
Kičica je dvogodišnja, mala, zeljasta biljka sa sitnim cvetovima crvene boje
Autor:
- Advertisement -