Kokotac

1121
- Advertisement -

Kokotac

- Sponzor recepta -
Baner D - Mamas (Omnico)

Drugi nazivi: Velika djetelina, vodnika, ždralika, žucka, žuti kokotac, konjska detelina, kumanika, nokata trava, nokatac, noktec, orlov nokat, pšenicica, svinduh
Latinski naziv: Melilotus officinalis
Naziv na engleskom jeziku: Yellow sweetclover „Ribbed Melilot“

Opis biljke:

Kokotac je dvogodišnja ili redje jednogodišnja zeljasta biljka visoka i preko 2 m. Stabljika je većinom uspravna ili se izdiže i vrlo razgranata. Ima listove slične detelini, samo su po obodu zupčasti, troperi sa drškama, listići su izduženo eliptični, po obodu nazubljeni. Cvetovi su sitni, žuti, na drškama, po 30-70 sakupljenih u grozdastoj cvasti. Cveta od juna do septembra, 10-15 dana pre cvetanja belog kokotca (melilotus albus). I sam latinski naziv biljke u prevodu znači „medena detelina“.

Stanište:

Raste u divljini na peskovitom zemljištu, pored puteva, reka, kanala, nasipa, železničkih pruga i drugih napuštenih mesta. Zahvaljujući dugom i razgranatom korenu dobro podnosi sušu. Gaji se i u kulturi kao stočna hrana, a i kao medonosna i lekovita biljka. Razmnožava se semenom. Seje se u proleće. Kokotac je aromatična droga koja nema etarskog ulja, za razliku od ostalih mirisnih biljaka koje imaju spoljni ili unutrašnji sekrecioni aparat s uljem.

Lekoviti deo biljke:

Beru se vrhovi grančica biljke u cvetu. Osušena biljlka prijatno miriše na med, jer prilikom sušenja nastupa fermentacija, hidroliza jednog glikozida i pritom se oslobada kumarin.

Lekovito delovanje:

Još u starom veku kokotac je služio kao lek koji ublažuje bolove, tera vodu, steže i sl. Upotrebljava se kao narodni lek spolja, u mastima i melemima. Jedno vreme kokotac je važio kao lek za oči. U homeopatskoj medicini daju ga protiv migrene, grčeva dece itd. Služi za aromatizaciju loših vrsta duvana.

Osnovni podaci:
Kokotac
Naziv članka:
Kokotac
Opis:
Kokotac je dvogodišnja ili redje jednogodišnja zeljasta biljka visoka i preko 2 m
Autor:
- Advertisement -