Konopljika

405
- Advertisement -

Konopljika

- Sponzor recepta -
Baner D - Mamas (Omnico)

Drugi nazivi: Konopljika, rakita, divlji biber
Latinski naziv: Vitex agnus castus
Naziv na engleskom jeziku: Chasteberry

Prirodno stanište ove biljke je južna Evropa i Mediteran, ali se uzgaja kao ukrasna biljka u celom svetu. Konopljika potiče iz porodice verbena, poreklom iz Azije i Mediteranskih predela. Sadrži iridoglikozide: agnusid, aucubin, eurostosid, flavone: casticin, isovitexin, orientin, eterično ulje s cineolom i pinenom.

Ova biljka deluje na nivo progesterona i snižava nivo prolaktina. Primenjuje se u perimenopauzi za zaustavljanje krvarenja ili kod nepravilnih mesečnica. Dnevna doza je 3 x dnevno 40 mg. Rezultati su vidljivi nakon upotrebe kroz nekoliko ciklusa. U medicinske svrhe koristi se plod koji utiče na hormonsku funkciju žena te se stoga najviše koristi kod menstrualnih problema. Agnus Castus pozitivno utiče na kontrolu i proizvodnju hormona tokom poslednje dve nedelje menstrualnog ciklusa. Ovaj period ciklusa je poznat po stvaranju žutog tela koje priprema jajašce za oplodnju te uterus za eventualnu trudnoću.

Menstrualni problemi:

Neke žene mogu imati simptome kao sto su neredovite i bolne menstruacije, oboljenja grudi i bolne grudi, endometrioza, zapaljenska oboljenja karlice, nenormalna krvarenja uterus ate emocionalni disbalans.

Konopljika normalizuje nivoe progesterona koji izlučuje žuto telo – stoga pomaže obnovi zdrave menstrualne funkcije. Konopljika takodje oslobadja od simptoma PMS-a, uključujući nabreklost grudi, grčeve, glavobolje pa čak i akne. Pokazala se efikasnije nego vitamin B6.

Neplodnost:

Konopljika može pomoći pri regulaciji nivoa prolaktina te stim pomoći pri tretmanu neplodnosti kod žena.

Nedostatak mleka (isuficijentna laktacija):

Istraživanja pokazuju da konopljika delotvorno utiče na hormone koji kontrolišu izlučivanje mleka te “ispuštanje” mleka iz tkiva grudi.

Menopauza:

S obzirom da je i ovo stanje vezano za hormone, konopljika takodje može biti izbor tokom menopauze, a za emotivno zdravlje, održavanje “zdrave” menopauze.

Upozorenje

Poznato je da konopljika ne uzrokuje nikakve nus pojave. Medjutim, neke osobe mogu doživeti alergijske reakcije, glavobolju i pojačano menstrualno krvarenje kao posledicu terapije konopljikom. Ukoliko se pojave ovi simptomi, potražite savet kvalifikovane osobe.

Trudnice i dojilje pre uzimanja preparata konopljike treba da se konsultuju sa kvalifikovanim zdravstvenim licem, s obzirom na stanje u kojem se nalaze. Ne savetuje se uzimanje uz hormonsku terapiju ili sa oralnim kontracepcijskim sredstvima.

Konopljika (agnus castus, lat) se ne preporučuje deci.

Osnovni podaci:
Konopljika
Naziv članka:
Konopljika
Opis:
Ova biljka deluje na nivo progesterona i snižava nivo prolaktina. Primenjuje se u perimenopauzi za zaustavljanje krvarenja ili kod nepravilnih mesečnica
Autor:
- Advertisement -