Korijander

338
- Advertisement -

Korijander

- Sponzor recepta -
Baner D - Mamas (Omnico)

Drugi nazivi: Živica, kišnec, korijander, koriandol, korijandar, koriandula, korion, kornikovec, paprić, paprica, cimavica
Latinski naziv: Coriandrum sativum

Opis biljke:

Korijander je jednogodišnja zeljasta biljka, visoka 50—80 cm. Stabljika je gola i na vrhu razgranata. Donji listovi su krupni, okruglasti, na dugim drškama i vrlo izrezani, a gornji su sitniji, perasto deljeni i duguljasti. Cvasti su bele, sastavljene od sitnih cvetova. Plod je okruglast (sastavljen od dva simetrična ploda, dva merikarpa čvrsto spojena). Cveta pocetkom leta.

Stanište:

Seje se u martu ili aprilu. Kosi se u leto pre izlaska sunca, dok ima rose. Korijandar ne bira zemlju, ali bolje uspeva na krečnoj, sitnoj, propustljivoj, toploj i dobroj zemlji i na sunčanoj strani.

Lekoviti deo biljke:

Čitava biljka je lekovita.

Lekovito delovanje:

Etarsko ulje deluje slično moračevom, ali malo slabije; izaziva jednu vrstu pijanstva i dubok san. Najviše korijandra troši industrija likera, peciva, slatkiša i piva, a mnogo se troši i kao zamena za biber. Linalol se upotrebljava za proizvodnju linalil-acetata. Ulje služi i kao zamena za lavandulino i bergamotovo ulje. Daje se naročito protiv tromosti organa za varenje i za isterivanje gasova.

Dobra kombinacija je kim sa korijanderom u jednakim količinama. Mešavina kao sredstvo za pojačavanje apetita i isterivanje gasova pravi se od četri ploda u podjednakim količinama: plod anasona, mirodije, kima i korijandra. Upotrebljava se kao čaj posle jela: po jedna kašičica na šolju ključale vode.

Osnovni podaci:
Korijander
Naziv članka:
Korijander
Opis:
Korijander je jednogodišnja zeljasta biljka, visoka 50—80 cm
Autor:
- Advertisement -