Krkavina

502
- Advertisement -

Krušina

- Sponzor recepta -
Baner D - Mamas (Omnico)

Drugi nazivi: Gašljika, krkavina, pasdrenovina, pasja leska, pasjakovina, pasje grožde, psikovina, truslikovina, tršlika
Latinski naziv: Rhamnus frangula

Opis biljke:

Krkavina je drvolik grm, visok 3-6 m. Kod nas je dosta ima po vlažnim šumama, po lugovima, pored reka i potoka. Mestimično se javlja u znatnoj količini pored Dunava i drugih naših reka u ravničarskim šumama, najviše po rečnim ostrvima. Cvetovi su sitni, neugledni i belo-zelenkasti. Cveta u maju i junu. Plodovi su okrugli, oko 7 mm u prečniku, najpre zeleni, pa crveni i najzad crni. Kora je glatka i sjajna, crnkasta ili sivo-mrka.

Stanište: 

Krušina se vrlo lako gaji, najbrže i najjednostavnije vegetativnim putem: mladicama, mladim grančicama, slično zovi, vrbi i jablanu. Zemlja uvek treba da bude vlažna. Naša rečna ostrva su najbolja mesta za razmnožavanje i gajenje krušine.

Lekoviti deo biljke:

Kora se skida s mladih stabala i debljih grana krajem zime i početkom proleća pre nego što krušina olista i odmah se suši. Iseku se u vrpce dugačke oko 30 cm i ljušte.

Lekovito delovanje:

Frangula se daje u obliku tečnog ili suvog ekstrakta ili dekokta (5 do 25 g na pola litra vode) kao pouzdan laksans, naročito protiv hroničnog zatvora. Njen ukus je manje nperijatan od puršijane, zbog čega je bolesnici radje uzimaju. Spremaju se čajevi za bol u predelu srca usled nagomilavanja vazduha u želucu ili crevima, kolike u žučnoj kesici, izostale menstruacije i protiv hroničnog zatvora.

Osnovni podaci:
Kukavina
Naziv članka:
Kukavina
Opis:
Krušina je drvolik grm, visok 3-6 m. Kod nas je dosta ima po vlažnim šumama, po lugovima, pored reka i potoka
Autor:
- Advertisement -