Kukuruz

772
- Advertisement -

Kukuruz

- Sponzor recepta -
Baner D - Mamas (Omnico)

Naziv na latinskom jeziku: Zea mays
Naziv na engleskom jeziku: Corn

Kukuruz obiluje prehrambenim vlaknima koja snižavaju holesterol, folnom kiselinom koja cuva krvne sudove i vitaminom B1 važnim za dobar rad mozga. Za vreme kuvanja ili pečenja kukuruza oslobadjaju se molekuli koji štite organizam od štetnog uticaja slobodnih radikala. To povećava antioksidativnu moć kukuruza, pa on štiti od raka, bolesti srca, katarakte i Alchajmerove bolesti. Iako u kukuruzu možemo uživati tokom cele godine, onaj koji jedemo s početkom jeseni sadrži najviše hranljivih materija.

Kuvani i pečeni kukuruz

Uvaženo mišljenje da je sirovo povrće zdravije od kuvanog ne važi za kukuruz. Prilikom termičke obrade kukuruza, kuvanja ili pečenja, dolazi do oslobadjanja molekula s antioksidativnom aktivnošću, što povećava njegove zaštitničke moći. Antioksidansi su molekuli koji pomažu organizmu u odbrani od štetnih slobodnih radikala i tako štite od niza degenerativnih bolesti, poput katarakte, raka, bolesti srca, Alchajmerove bolesti. Osim toga, ovakva obrada povećava i aktivnost antioksidativnih molekula i nivo fito-materija kojima kukuruz obiluje, a kojima se pripisuju antikancerogena svojstva.

Kačamak

Kačamak je nutritivno vredna namirnica koja ne opterećuje organizam suvišnim kalorijama. Naime, 60 g kuvanog kačamaka (otprilike jedno serviranje) sadrži samo 44 kcal, 2 g masti, pri čemu prevladavaju višestruko i jednostruko nezasićene masnoće i 44 g ugljenih hidrata. Kalorijska vrednost palente zavisi i od sastojaka koji joj se dodaju. Na primer, dodatak samo 20 grama maslaca podiže kalorijsku vrednost palente na 370, pri cemu se sadržaj masnoća povećava za otprilike 15 g. Palenta sadrži beta karoten, provitamin A, a ujedno je vrlo dobar izvor tiamina (vitamina B1), kao i mnogih drugih vitamina i minerala, uključujući vitamin B5, folnu kiselinu, niacin, vitamin C, fosfor, kalijum i magnezijum.

Kornfleks

Kornfleks je izrazito zdrav i hranljiv proizvod dobijen iz kukuruza. Bogat je skrobom, proteinima, mineralima. Kao dobar laksativ poboljšava rad creva.

Kokice

Kokice sadrže materiju triptofan, koju telo pretvara u serotonin – prirodno sredstvo protiv depresije i teskobe. Takodje su bogate i ugljenim hidratima pa podstiču otpuštanje insulina u krvotok, a insulin pred sobom čisti sve aminokiseline koje bi triptofanu blokirale ulazak u mozak. Zahvaljujući insulinu, triptofanu je put čist i on se probija do mozga, gde se pretvara u „hormon spokoja“ serotonin. Ta materija daje osećaj prijatnosti i zadovoljstva, omogućava normalan san, smanjuje apetit i podiže prag bola. Zato sledeći put kad pojedete hrpu kokica nemojte da osećate grižu savesti. I one vam pomažu da se osećate bolje. Dobre su čak i one koje se pripremaju u mikrotalasnoj pećnici, ali pod uslovom da sadrže malo masti. Izbegavajte ipak dodavanje maslaca ili stavite tek nekoliko kapi. Za još bolje raspoloženje dodajte kokicama malo belančevina – odlican izbor je rastopljeni sir.

Kukuruzna svila

Kukuruzna svila je svilasti deo koji viri iz klipova kukuruza. Ove vlaknaste niti su zapravo ženski cvetovi kukuruza i igraju važnu ulogu u reprodukciji biljke. U nekim zemljama jugoistočne Evrope, kao što su Srbija, Hrvatska i Bosna i Hercegovina, kukuruzna svila se često koristi u narodnoj medicini i tradicionalnoj kuhinji.

U narodnoj medicini kukuruzna svila se koristi kao diuretik, antiinflamatorni i antioksidans. Osim toga, koristi se i u lečenju infekcija urinarnog trakta, jer se veruje da ima antibakterijska svojstva. Kukuruzna svila se može konzumirati u obliku čaja, tako što se skuva u vodi ili se dodaje u jela poput čorbi i gulaša.

U tradicionalnoj kuhinji, kukuruzna svila se koristi za pripremu čaja i raznih jela. Čaj od kukuruzne svile se pije kao lek, ali se često pije i kao osvežavajuće piće. Kukuruzna svila se može dodati u razne čorbe i variva, gde daje specifičan ukus i aromu.

Pored toga, kukuruzna svila se može koristiti i kao prirodni boja za tkanine. U nekim kulturama se svila kuva sa tkaninama kako bi se dobila lepa, prirodna boja.

Ukratko, kukuruzna svila ima mnoga korisna svojstva i ima široku primenu u narodnoj medicini i tradicionalnoj kuhinji. Ovaj prirodni proizvod je vredan dodatak ishrani i može imati pozitivan uticaj na zdravlje.

Osnovni podaci:
Kukuruz
Naziv članka:
Kukuruz
Opis:
Kukuruz obiluje prehrambenim vlaknima koja snižavaju holesterol, folnom kiselinom koja cuva krvne sudove i vitaminom B1 važnim za dobar rad mozga
Autor:
- Advertisement -