Šumska jagoda

523
- Advertisement -

Šumska jagoda

Drugi nazivi: Crvena jagoda, jagoda divlja, jagodnjača
Latinski naziv: Fragaria vesca
Naziv na engleskom jeziku: Woodland Strawberry, Alpine Strawberries

Opis biljke:

Šumska jagoda je trajna biljka, a razmnožava se vrežama što vodoravno pužu po zemlji. Vreže se ukorenjuju i stvaraju nadzemne delove biljke. Listovi su sastavljeni iz triju liski na peteljkama, a liske su jajasto okrugle, nazubljene i dlakave. Cvetovi su pravilni i bele boje. Plodovi su crvene boje i sočni.

Stanište:

Šumske jagode možemo naći na livadama i pašnjacima, po brdskim i planinskim delovima, u šumama, šikarama, pa i požarištima.

Lekoviti deo biljke:

Za lek se ubiraju listovi i cvetovi u vreme cvatnje, a suše se u hladu.

Lekovito delovanje:

Ovo voće bogato je C vitaminom u toj meri da jedna šaka šumskih jagoda zadovoljava dnevne potrebe organizma za ovim vitaminom. Pored toga sadrži vitamine B grupe, vitamin E, karoten, flavonoide, gvoždje, kalcijum, kalijum, fosfor, mangan, tanin, triterpen, pentozan… Samo prisustvo mangana u jagodama povoljno utiče na kompletan metabolizam, mozak, nervni sistem, krv i koštanu masu. Šumske jagode sadrže i elaginsku kiselinu koja sprečava prelazak zdravih ćelija u maligne. Da bi se sto bolje sačuvale hranljive i lekovite materije, šumske jagode treba prati samo na kratko, nikako pod jakom mlazom vode i to neposredno pre jela.

Šumska jagoda kao lek preporučuje se za lečenje zatvora i tegoba koje se nazivaju „lenja creva“, zatim za lečenje reumatizma, jetre, anemije, nervoze. Šumske jagode uspešno otklanjaju simptome prolećnog umora, pročišćavaju organizam, neguju kožu lica i tela, a mogu ih upotrebljavati i dijabetičari. Jedina mana ovog voća jeste ta da kod osetljivih osoba moze izazvati alergijsku reakciju.

Za prolećno čišćenje organizma kao i protiv kamenca (peska) u bubrezima i žučnoj kesi pozeljno je svakog dana u periodu od 30 do 45 dana pojesti po 1 kilogram šumskih jagoda. Još je bolje ukoliko se propasiraju i pomešaju sa jogurtom ili sokom od limuna. Preko zime dobro će doći i sok od šumskih jagoda.

Čaj od lišća šumske jagode čisti krv, jetru, bubrege i umiruje nervni sistem.

Za negu lica priprema se maska od šumskih jagoda tako što se desetak plodova ove jagode propasira i pomeša sa malo mleka. Drži se na licu 2-3 sata ili još bolje tokom cele noći, a ujutru ispere mlakom vodom. Ova maska čisti i osvežava lice, a koži daje lep ten.

Šumske jagode pospešuju cirkulaciju pa mogu biti i dobar saveznik u borbi protiv celulita.

Osnovni podaci:
Šumska jagoda
Naziv članka:
Šumska jagoda
Opis:
Šumska jagoda je trajna biljka, a razmnožava se vrežama što vodoravno pužu po zemlji
Autor:
- Advertisement -