Gujina trava

745
- Advertisement -

Gujina trava

- Sponzor recepta -
Baner D - Mamas (Omnico)

Drugi nazivi: Sikavica, beli stričak, gospin trn, divji artičok, magareća salata, oslebad, ošebalj, sekaavica, šarena badeljka
Latinski nazivi: Silybum marianum, Carduus marianum

Opis biljke:

Gujina trava je krupna, snažna impozantna dvogodišnja zeljasta biljka, visoka do 150 cm, koja liči na šaren bujan grm. Listovi su tigrasto prošarani belim prugama. Cvetovi i listovi su bodljikavi. Cvasti su krupne i crvene.

Stanište:

Cveta celog leta, u drugoj godini. Raste kraj puteva i naselja u južnim krajevima i u primorju.

Lekoviti deo biljke:

Upotrebljava se zreo plod, ređe list (Silybi fructus et folium). Glavni lekoviti sastojci su tiramin i histamin. U plodu ima 0,1% etarskog ulja, malo tanina, flavonoida, masnog ulja, belančevine, raznih šecera i drugih ugljenih hidrata i smole. Zahvaljujući prisustvu tiramina, plod badelja povećava krvni pritisak. Daje se protiv astme, senske groznice, glavobolje i koprivnjače. Upotrebljava se i kao gorko sredstvo za jačanje, osobito posle teških operacija i bolesti.

Lekovito delovanje:

Silimarin deluje protiv brojnih otrova jetre (kao antagonist). Menja spoljnu građu jetrenih (hepatocita), tako da u nju više ne prodiru otrovi. Aktivira enzime koji u jetri razgrađuje strane materije, podstiče obnovu ćelija nakon oštećenja, delimično utiče i na modulaciju imuniteta. Povoljno utiče na oštećenja jetre npr. masne jetre, ciroze jetre. U narodu se upotrebljava za ublažavanje napada žuči, protiv šećerne bolesti, zatvora, za lečenje hemoroida i dr. Pripremaju se čajevi protiv niskog pritiska, za jačanje, bolji apetit, protiv morske bolesti, smetnje u žuči (kamen, bolovi) i protiv šećerne bolesti.

Priprema čaja:

1 kašičica gujine trave ili sikavice se prelije s 2 dcl vrele vode, ostavi da ostoji 10 do 20 minuta, procedi i nezaslađeno pije pre jela, 2 do 3 puta dnevno, polako u gutljajima.

Osnovni podaci:
Gujina trava
Naziv članka:
Gujina trava
Opis:
Gujina trava je krupna, snažna impozantna dvogodišnja zeljasta biljka, visoka do 150 cm, koja liči na šaren bujan grm
Autor:
- Advertisement -