Hmelj

408
- Advertisement -

Hmelj

- Sponzor recepta -
Baner D - Mamas (Omnico)

Drugi nazivi: Blust, kudiljice, kuke, melika, melj, meljevina, milje vina, falon, hmel, hmelina, hmeljevina
Latinski naziv: Humulus lupulus
Naziv na engleskom jeziku: Hops

Opis biljke:

Šišarkice hmelja su jajaste, lake, rastresite cvasti, dugačke 3-4, široke oko 2 cm, nešto pljosnate, toplog i gorkog ukusa, prijatnog svojstvenog aromatičnog mirisa. Šišarkice se lepe za prste. Oko krivudave osovine, dugačke oko 2 m, poredjani su plodni listići unaokolo u cik cak, kao crepovi na krovu. Na njihovoj bazi golim okom se mogu videti, oble, sjajne, prozirne, žute žlezde, koje se mogu lako istresti (lupulin). Plodni listići (brakteje) su vrlo tanki, hartijasti, jajasti, žuto-zelenkasti ili žuti, oko 10 mm dugački i oko 7 mm široki, mrežasto išarani sitnim nervima i lako se mogu odvojiti. Upotrebljava se samo gajen hmelj. Hmelj potiče iz istočne Evrope. Kod nas raste uz grmlje po vlažnim mestima kao divlja povijuša.

Stanište:

Hmelj se uzgaja kod nas i u drugim zemljama u velikim količinama za potrebe pivara. Upotreba hmelja u pivarstvu je novijeg datuma, a u medicini tek od početka XIX veka. Smola lupulina konzerviše pivo sprečavajuci razvoj mlečno-kiselih bakterija, etarsko ulje mu daje prijatan miris, gorke materije gorčinu, a tanin ga bistri taložeci belančevine ječmenog slada. Hmelj se bere u septembru po lepom i suvom vremenu i brzo suši na tavanu ili u zagrejanim sušarama. Dobro osušen hmelj ima lepu zelenu boju. Negde ga pre pakovanja sumporišu radi konzervisanja.

Lekoviti deo biljke:

Za jelo se beru nezreli plodovi veličine prsta.

Lekovito delovanje:

Hmelj je aromatik i sedativ, šišarkice su tonik i stomahik svojim gorkim materijama, sedativ svojim etarskim uljem i anafrodizijak lupulinom. Daje se u obliku infuza, alkoholnog ekstrakta ili sirupa protiv nemanja apetita, teškog varenja, skrofuloze, za umirivanje živaca i stišavanje polne nadraženosti (lupulin) i sl. Čini se da jastuci punjeni hmeljom pomažu od nesanice. U tu svrhu u nekim zemljama pune jastuke i dušeke u bolnicama za živčane bolesti Uzet u većoj kolicini hmelj izaziva trovanje: gadjenje, povraćanje, glavobolju, usporavanje cirkulacije i dr. Na radnicima zaposlenim oko hmelja zapažene su pojave zapaljenja očiju i kožna oboljenja

Osnovni podaci:
Hmelj
Naziv članka:
Hmelj
Opis:
Hmelj se uzgaja kod nas i u drugim zemljama u velikim količinama za potrebe pivara
Autor:
- Advertisement -