Sastojci za posne lepinje sa maslinama i belim lukom:
500 g brašna,
4 dl mlake vode,
20 g kvasca,
1 kašičica soli,
1 kašičica šećera,
5 kašika maslinovog ulja,
100 g maslina (praznih ili sa paprikom),
5 čena belog luka.
Posne lepinje sa maslinama i belim lukom se prave na sledeći način:
U činiju za mešenje izdrobiti kvasac, pa ga razmutiti sa malo vode.
Zatim dodati svo brašno, so, šećer, ulje i vodu, pa sa varjačom kratko sve sjediniti i ostaviti da kisne na toplom 30 minuta. Dobićete „redje“testo.
Za to vreme masline sitno iseckati, a beli luk očistiti i usitniti na presu.
Nadošlo testo istresti na dobro pobrašnjenu podlogu, par puta ga preklopiti sa špatulom, pa rastanjiti prstima.
Odozgo naneti iseckane masline i beli luk, pa opet sa špatulom par puta prebacivati testo, i utapkavati prstima kako bi se rasporedile masline i beli luk.
Testo onda podeliti na 5 delova za 5 lepinja.
U pleh u kom će se peći lepinje staviti papir za pečenje, pa ga premazati sa maslinovim uljem.
Svaki deo testa rastanjiti, ali prstima, ne oklagijom i napraviti lepinju, pa je staviti u pleh.
Pokriti i ostaviti još 15 minuta da „odmaraju“, pa ih peći na 220 C oko 20 min, dok lepo ne porumene.
Sastojci za posne bele štangle:
150 g mlevenog posnog keksa,
150 g mlevenih oraha,
250 g šećera,
60 ml vode,
125 g margarina.
Za glazuru:
250 g šećera u prahu,
25 ml hladne vode,
1 kašika limunovog soka,
30 gr crne posne čokolade,
1 manja kašičica ulja.
Koristimo kolačiće kako bi smo Vam osigurali najbolje korisničko iskustvo. Daljim korišćenjem ovog sajta smatraćemo da se slažete sa upotrebom kolačića.
U reduSaznaj više