Brokoli

533
- Advertisement -

Brokoli

Drugi nazivi: Kaulin, kavulin, brokola
Latinski naziv: Brassica oleracea
Naziv na engleskom jeziku: Broccoli

Opis biljke:

Brokoli jedemo već više od 2000 godina! Ona je vredan izvor vitamina i minerala. Naziv brokoli dolazi od italijanske reči „brocco“, što znači ogranak. Brokoli se smatra izvornim oblikom karfiola. Uzgaja se radi središnjeg i postranih zelenih cvetnih izdanaka smeštenih na razgranatoj i mekanoj cvetnoj štapci. Središnji su cvetovi slišni glavicama karfiola, no ne toliko zbijeni. Promer cvata može biti i do 15 centimetara, neke sorte imaju ljubičastu boju cveta.

U 100 grama svežeg brokolija ima 91% vode, 0,34 g lipida, 324 mg fosfora, 6,08 g ugljenih hidrata, 2,7 g vlakna, 2,02 g šecćera, belančevina ima 2,7 g, vitamina A 68 mg, vitamina C 76 mg, mangana 0,20 mg, natrijuma 22 mg, kalcijuma 52 mg i gvoždja 0,96 mg.

Zbog svog hemijskog sastava i bogatstva vlakana, brokoli povoljno deluje na varenje, ujedno je odličan antioksidans. Pomaže u prevenciji očne mrene i srčanih bolesti. Zbog termolabilnosti vitamina C brokoli treba jesti sirov.

Dokazano je da brokoli sadrži različite biološki aktivne sastojke i spojeve, te antioksidanse, koji smanjuju rizik obolevanja od nekih tipova raka i srčanih bolesti. Brokoli sadrži sulfurafan koji podstiče prirodne odbrambene mehanizme organizma u borbi protiv raka želuca i debelog creva. Laboratorijska ispitivanja pokazala su da vitamini s antioksidacijskim učinkom kojih ima u voću i povrću (narocito vitamini C i E), kao i drugi antioksidanti, suzbijaju nastanak aterosklerotičkih ateroma u krvnim žilama.

Vlakna i neke druge materije koje sadrži brokoli, ali i salate od svežeg zelenog povrća, po svemu sudeći pomažu u sprečavanju brojnih oblika raka (creva, plucća, želudac, jednjak, gušterača, dojke).

Ljudi ne razmišljaju o raku dok ga ne dobiju. Koncentrat brokule sadrži dovoljno aktivne materije iz grupe glukozinolata da zaštiti od nekih vrsta raka. Po efikasnosti u lečenju i preventivi na prvom mestu je brokoli, zatim klice brokolija, zatim kelj, mladi luk i na kraju crveni kupus. Najsnažnija materija u preventivi lečenja raka sulforafan koji u molekuli sadrži sumpor, koji ima produženo delovanje, toplotno je otporan, ali nije otporan na proces starenja brokolija, zbog čega nakon 3 dana stajanja njegova koncentracija i aktivnost naglo opadaju. On je indirektni antioksidant, dakle podržava antioksidantno delovanje sličnih materija (tokoferoli – vitamin E, te koenzim Q-10).

Gram suvog ekstrakta klica brokolija sadrži 324-424 mg sulforafana. Dakle, ako ništa drugo, uvrstite brokoli u svoju ishranu kao preventivu u borbi protiv raka, jer kad se rak pojavi, onda se traži spas u lekovima, zračenju i operaciji.

Osnovni podaci:
Brokoli
Naziv članka:
Brokoli
Opis:
Naziv brokoli dolazi od italijanske reči "brocco", što znači ogranak.
Autor:
- Advertisement -