Čičak

630
- Advertisement -

Čičak

- Sponzor recepta -
Baner D - Mamas (Omnico)

Drugi nazivi: Čičak zeleni, gorki lepuh, konjski čičak, lepušina, podlanica, repuh, veliki čičak, veliki lepuh
Latinski naziv: Arctium lappa
Naziv na engleskom jeziku: Burdock

Opis biljke:

Čičak je dvogodišnja biljka koja ima dugačak i sivosmedji i vretenasti koren. U prvoj godini pojavljuju se veliki prizemni listovi s peteljkama i nepravilna srcolikog oblika. U drugoj godini izraste uspravna razgranjena stabljika visine od 1 do 1 1/2 metar. Listovi su sve manji idući prema vrhu stabljike. Cvate u glavicama s grimiznocrvenim cevastim, gusto zbijenim cvetićima, što imaju kukice pomoću kojih lako prianjaju za odeću.

Stanište:

Raste uz puteve, na livadama i neobradjenom zemljištu.

Lekoviti deo biljke:

Za lek se upotrebljavaju koren, listovi i seme. Dvogodišnje korenje sakuplja se u proleće i jesen, listovi dok su još mladi, a seme kad sazre.

Lekovito delovanje:

Koren čička deluje protivotrovno, pospešuje izlučivanje mokraće i znoja te čisti krv. Isto tako koristi se u lečenju veneričnih bolesti, svih vrsti čireva, skrofula, gihta (uloga), zastarelih reumatskih bolesti, vodene bolesti i trovanja živom.

Čaj od mladog lišća koristi se u lečenju katara želuca i nadutosti, a dobro je sredstvo i protiv raznih osipa, čireva, gnojnih rana i ranica u ustima.

Seme čička koristi se za sve bolesti za koje se koristi i koren i listovi, s time što seme jače deluje. Seme čička koristi se za pravljenje čičkova ulja koje je jako dobar lek protiv peruti i ispadanja kose.

Koren, listovi i seme čička nakon godinu dana gube svoje lekovito delovanje. Takodje, koren i list koriste se i kod upale i čireva želuca, koriste se kod pospešivanja znojenja, kod varenja, pomažu u ublažavanju reume, kožnog ekcema, lišaja, osipa, gnojnih rana i skorbuta. Suv koren stucan u prah i pomešan sa jestivim (maslinovim) uljem, leči gnojne rane kada se njime namažu.

Protiv reume koristi se čaj od čičkovih semenki. Lek protiv gore navedenih bolesti priprema se tako da se 1 velika kašika sitno narezanog korenja i lišća kuva u pola litre vode 5 minuta, zatim se ostavi poklopljeno 10-15 minuta i na kraju procedi. Piju se po 2 velike kašike dvaput dnevno, ujutro i uveče. Ako se 60 grama korena kuva 5 minuta u 1 litri vode, može se uzimati po šoljica ujutro i uveče. Prah od suvog korena pomešan sa zečjim lojem izvlači strana tela iz rane.

U slučaju poremećaja nerava lica (Nervus facialis), kada se usta iskrive, zdrobi se svež koren i lišće sa donjim delom stabljike čička i privije na zdravu stranu.

Kod gnojnih procesa usne šupljine grglja se, a čirevi se i rane ispiraju, a osip po koži oblaže odvarom – od čičkovog lišća, koje ima osobinu da hladi. Na 1 litru vode uzme se 10 grama sušenog lišća i pije ujutro i uveče po 1 šoljica.

U vinu skuvano lišće čička leči od mokraćnih kamenaca. Oni nestaju i kada se uzima sitno izrezan čičkov koren (ili prah) od suvog korena, pomešano sa medom. Kada se koza glave dobro opere čajem od čičkovog korena, a svaki drugi dan namače čičkovim uljem, stimuliše rast kose, ako je koren zdrav. Za čaj se na jednu litru vode uzima 1 velika kašika isečenog korena i skuva. Pomešaju se jednaki delovi toga čaja i sirćeta (jabukovo) pa se time natrlja koža glave dvaput dnevno, zaustavlja se ispadanje kose.

RECEPT ZA ČIČKOVO ULJE

Šaka suvog i sitno istucanog semena čička, polivena sa malo 90% alkohola, ostavi se da stoji 14 dana , zatim se dolije pola do tri četvrt litre ulja (najbolje maslinovog, ali ako ga nema dobro je i suncokretovo), pa se opet ostavi 4 nedelje na toplom mestu, uz povremeno mućkanje. Da bi alkohol ispario, bocu sa uljem ne zatvaramo čepom nego sa malo gaze ili papirom u kome su izbušene sitne rupice.

MAST OD ČIČKOVOG KORENA

Dobro se očistiti i opere čičkov koren. Narežemo ga na male komadiće i iz njih istisnuti što više soka. Pripremiti kvalitetnu i čistu, nesoljenu svinjsku mast. Količina masti zavisi od toga koliko se istisnulo soka, jer njihovim mešanjem treba postići gustu kašastu masu. Tako pripremljenu lekovitu mast staviti u porculansku (nikako u metalnu) posudu, dobro je zatvoriti i čuvati u frizideru. Nekoliko puta na dan nanosi se na opečenu kožu, a koristi se i kod čireva, rana i lišajeva.

Osnovni podaci:
Čičak
Naziv članka:
Čičak
Opis:
Čičak je dvogodišnja biljka koja ima dugačak i sivosmedji i vretenasti koren
Autor:
- Advertisement -