Čičoka

461
- Advertisement -

Čičoka

- Sponzor recepta -
Baner D - Mamas (Omnico)

Naziv na latinskom jeziku: Helianthus tuberosus

Čičoka je o biljka koja je stigla iz Amerike i kod nas je poznata i kao divlji krompir. Umesto skroba sadrži inulin. Reč je o probiotiku koji pospešuje razvoj korisnih bakterija u crevima (bifidobakterije i acidofila).

Inulin, dakle, normalizuje varenje, oporavlja crevnu floru kod primene antibiotika, pomaže kod opstipacije i crevnih infekcija. Osim toga, inulin normalizuje nivo triglicerida i holesterola u krvi, čime sprečava kardiovaskularna oboljenja i postepeno smanjuje masne naslage, koje muče mnoge ljude s viškom kilograma.

Kako razgradnjom inulina ne dolazi do porasta nivoa šećera i insulina u krvi, čičoka je odlična namirnica za dijabetičare. Čičoka se odlikuje niskom energetskom vrednošću. Dobar je izvor kalijuma i fosfora. Kalijum je važan za kontrolu krvnog pritiska, prenos nervnih impulsa, rad mišića i srca i regulaciju vode u telu. Fosfor je sastavni deo kostiju, zuba i važan je faktor za procese u ćelijama.

Čičoka takođe sadrži kalcijum, magnezijum i gvožđe u nešto manjim količinama, međutim, zahvaljujući inulinu, njihova je apsorpcija poboljšana. Čičoka je interesantna i po tome što je izvor esencijalnih aminokiselina, tačnije aminokiselina koje organizam ne može da proizvede.

Čičoka se najčešće priprema kao krompir, kuvana (preporučuje se u kori) i pečena, ali može da se koristi i kao sirova u slati ili kao zimnica.

Osnovni podaci:
Čičoka
Naziv članka:
Čičoka
Opis:
Čičoka je o biljka koja je stigla iz Amerike i kod nas je poznata i kao divlji krompir
Autor:
- Advertisement -