Divlja jabuka

1359
- Advertisement -

Divlja jabuka

Latinski naziv: Malus sylvestris, Malus communis

Opis biljke:

Divlja jabuka je listopadno drvo visine do 10 m, široke, nepravilne i dosta guste krošnje, ili žbun visine do 4 m. Grančice divlje jabuke su dlakave i kada raste u obliku žbuna, više ili manje su pokrivene trnjem, koje dobro štiti lišće od životinja koje pasu. Listovi su eliptični do srcasti, zašiljeni, nazubljeni. Mladi listovi su vunasto dlakavi i po obliku mogu biti dosta različiti. Cvetovi su ružičasti ili beli, pojedinačni ili po 2-3 zajedno. Cveta od aprila do maja.

Stanište:

Raste u šumama i šikarama, po međama, od nižeg do brdskog regiona.

Lekoviti deo biljke:

Od plodova divlje jabuke pravi se popularno jabukovo sirće.

Lekovito delovanje:

Jabukovo sirće pomešano sa medom i vodom predstavlja izuzetno korisno i okrepljujuće sredstvo za ljudski organizam. Divlja jabuka je lekovita biljka i ulazi u sastav raznih šumskih i voćnih čajeva.

Divlja jabuka je dobra za dobar san, protiv hroničnog zamora, trovanja, visokog pritiska, nesvestice, preterane gojaznosti, glavobolje, migrene, proliva, povraćanja, vrtoglavice, bolesti grla, okoštavanje zglobova, opekotina, perutavog ekcema, impetiga, trihofitije, proširenih vena, ogrebotina od otrovnog bršljena, opstipacije, išijasa.

Sirova ili pečena divlja jabuka olakšava varenje. Čaj od jabukove ljuske reguliše poremećaje organa za varenje. Jabukovo sirće u raznim kombinacijama, najčešće sa medom i vodom, viseštruko je delotvoran lek.

Protiv anemije

Svako jutro na prazan stomak treba pojesti jednu narendanu divlju jabuku prelivenu sokom od pola limuna, kašikom domaćeg šumskog meda i kafenom kašikom soka od bokvice ili drenjina.

Protiv išijasa

Trule divlje jabuke odličan su lek protiv išijasa. Bolna mesta jednostavno se oblože jabukom i to se ponavlja danima dok se ne oseti olakšanje.

Protiv ostipacije

Izvanredan način da se reguliše stolica i otkloni zatvor jeste da svakodnevno uzimate obrok od jedne pečene divlje jabuke s hlebom ili još bolje, kašom od ječma, pšenice ili raži.

Univerzalan čaj od divlje jabuke

Pet minuta treba kuvati 2,5 decilitra vode s velikom kašikom meda i sokom od jednog limuna. Time preliti 10 grama cveta od divlje jabuke i ostaviti da odstoji poklopljeno 15 minuta. Procediti. Pije se za jačanje nerava, srca, pluća, za regulisanje probave i ublažavanje kašlja i kijavice. Istovremeno, izvanredno gasi žeđ u vreme letnje žege.

Protiv melanholije

Vodi za kupanje (ne prevrućoj) dodati 5-6 litara jabukovog sirćeta i litar čaja od smrekinih bobica. Posle 15-minutnog kupanja popijte i sok od sveže jabuke s limunom i medom ili čašu jabukovog vina.

Osnovni podaci:
Divlja jabuka
Naziv članka:
Divlja jabuka
Opis:
Od plodova divlje jabuke pravi se popularno jabukovo sirće.
Autor:
- Advertisement -