Divlja kruška

602
- Advertisement -

Divlja kruška

- Sponzor recepta -
Baner D - Mamas (Omnico)

Latinski naziv: Pyrus piraster

Opis biljke:

Divlja kruška je listopadno drvo, visoko do 20 m, sa širokom gustom krošnjom i kratkim, dosta pravim masivnim stablom. Listovi su jajasto okruglasti, zašiljeni, na licu tamnozeleni i sjajni, na naličju svetliji, po obodu talasasto naborani i sitno testerasti. Cvetovi su beli sa crvenim prašnim kesicama, pojedinačni ili u gronjastim cvastima.

Stanište:

Cveta od aprila do maja, istovremeno sa listanjem. Cvetanje jednog stabla traje 10-14 dana. Daje obilno nektara i cvetnog praha. Zastupljena je u brojnim šumskim zajednicama, pojedinačna stabla se mogu naći na južnim padinama planina i do 1500 mnv.

Lekoviti deo biljke:

Lek je zreo plod i list.

Lekovito delovanje:

Divlja kruška se koristi kao lekovita biljka i u voćarstvu kao podloga za kalemljenje plemenitih sorti krušaka. Koristi se plod koji ulazi u sastav raznih voćnih i šumskih čajeva.

Mladi listovi divlje kruške sadrže glikozid arbutozid, koji dezinfikuje mokraćne organe i rastvara kamen i pesak kako u bubrežnoj tako i mokraćnoj bešici. Čaj od listova divlje kruške se koristi za lečenje katara mokraćne bešike i bubrega, protiv noćnog mokrenja (Enuresis nocturna) i za izbacivanje kamena i peska iz bubrega i bešike. Takođe, čaj od listova divlje kruške pomaže protiv bacila u mokraći i zapaljenja mokraćne bešike, time što ubija bacile u njoj i umanjuje grčeve i bolove pri mokrenju, pa je vrlo dobro prirodno sredstvo za lečenje prostate, katara mokraćne bešike i bubrega.

Odvar od mladih listova divlje kruške preporučuje se i za lečenje šećerne bolesti, kod bolesnika koji nisu počeli da uzimaju insulin.

Osnovni podaci:
Divlja kruška
Naziv članka:
Divlja kruška
Opis:
Divlja kruška je listopadno drvo, visoko do 20 m, sa širokom gustom krošnjom i kratkim, dosta pravim masivnim stablom
Autor:
- Advertisement -