Bagrem

644
- Advertisement -

Bagrem

- Sponzor recepta -
Baner D - Mamas (Omnico)

Drugi nazivi: Bagra, bagrema, bagren, bela bagrena, beli bagrem, belo drvo, belo cveće, bijela bagrena, bijela drača, bijela kapinika, gospodinov trn, egipatska tmina, kralj, kraljevo drvo, krunčica, morska drača, nerod, robinija, signojka, stambolska dra­ča, hacija…
Latinski naziv: Robinia pseudoacacia

Opis biljke:

Bagrem je poreklom iz Kanade. Kod nas se mnogo gaji. Drvo je visoko oko 20 m. Cveta u maju. U narodu se upotrebljava cvet, redje list (Robiniae pseudacaciae flos et folium). Cvet treba brati neposredno pre otvaranja, a list još dok je mlad.

Bagrem – akacija je stablo koje naraste do 25 m visine preneseno je početkom 17. veka iz Severne Amerike u Evropu. Beli mirišljavi cvetovi koji rastu u grozdovima izlučuju puno nektara, ukusni su sveži, a specijalitet prženi, prethodno uvaljani u testo za palačinke.

Plod bagrema je pljosnata do 11 cm duga mahuna sa 4-10 semenki bubrežasta oblika. Narodna medicina preporučuje i čaj od osušenih cvetova, koji uz to što je ukusan, deluje lekovito kod prehlade i kašlja. U svežim mahunama i u semenkama ima mnogo belančevina, ugljenih hidrata i lipida.

Mahune se mogu sušenjem konzervirati i upotrebljavati kao povrće. Kuvano semenje bagrema može da zameni pasulj, a prženo da posluži kao zamena za kafu.

Stanište:

Raširen je po celoj Evropi, a nalazi se i u svetlim prozračnim šumama.

Lekoviti deo biljke:

Za lek se koristi cvet. Bagremova kora je otrovna, zbog čega je ne treba koristiti kao lek. Otrovnost potiče od toksalbumina robina.

Lekovito delovanje:

Cvet se upotrebljava u obliku čaja (5 na 100) za lakše iskašljavanje i protiv nazeba. List (5 na 100) izaziva jače lucenje žuči.

Osnovni podaci:
Bagrem
Naziv članka:
Bagrem
Opis:
Bagrem je poreklom iz Kanade. Kod nas se mnogo gaji.
Autor:
- Advertisement -