Sirup za domaći sok od lavande se priprema na sledeći način:
Cvet lavande na samo nekoliko minuta prokuvajte u vodi. Pazite na to da ne kuvate predugo jer bi miris soka mogao biti previše intenzivan.
Kada ste prokuvali, tečnost procedite, ohladite, pa ponovo prokuvajte s šećerom i vanilin šećerom.
Kuvajte onoliko vremena koliko šećeru treba da se rastopi, odnosno dok tečnost ne postane blago lepljiva.
Dobijeni sok ohladite, potom prespite u čistu staklenu flašu i dobro začepite. Čuvajte u frižideru.
Napomena: Ovaj koncentrat soka se može piti razređen s vodom, no najčešće se upotrebljava kao baza za voćne napitke poput limunade, ili kao ekstra aroma kod pripreme koktela s votkom ili šampanjcem. Treba pripaziti na to da se sirup dodaje u manjim količinama kako ne bi preuzeo ukus. Sirup od lavande dobar je i kao dodatak za kolače, gde se njime može zameniti i deo šećera. Ovde takođe treba pripaziti na količinu kako lavanda ne bi preuzela aromu kolača.