Molitva Majci Božijoj

192
- Advertisement -

Molitva Starca Nikona Jerusalimca, Gorički zbornik, XV vek

Primi sveblagomoćna, Prečista Vladičice Bogoroditeljko, časne darove. I tebi jedinoj prikladne, od nas nedostojnih slugu Tvojih; od svih pokoljenja izabrana, koja si se od svih stvorenja nebeskih i zemaljskih uzvišenija javila, svetija od heruvima, i od serafima slavnija, od pamtiveka skrivena tajna, i anđelima nepoznata, koja si od anđela radost primila!

Koju pohvalu da ti prinesemo, Prečista? Kako da te nazovemo, Bogorodice?

Jer Proročkih reči saglasje slušali smo mi o Tebi, anđelsko stajanje pred Tobom [gledali] sa strahom i trepetom, čedno [rodivši (začelom)], jer nosiš telo čovečje [primivšega] i onog koji nosi sve i sva, i koji je propovedi svih svetih o tebi ispunio. Vladičice, ne prezri malo moljenje moje, sagrešismo, da ne poginemo.

Ti si zastupnica rodu čovečijem, jer si rodom milostiva i koja si milostivoga rodila. Prečiste usne otvori i milostivom molitvom umoli Ga za nas.

Ti koja si čistija od sunca i koja si zasijala da nas ogreješ, nas koji sedimo u tami, Tvoje najmilostivije zastupništvo pred Njega stavljamo, da nas prečistim Tvojim molitvama izbavi one grozne i strašne muke u Dan njegovog [drugog] Dolaska.

Osnovni podaci:
Molitva Majci Božijoj
Naziv članka:
Molitva Majci Božijoj
Opis:
Molitva Starca Nikona Jerusalimca, Gorički zbornik, XV vek
Autor:
- Advertisement -