Oprati šipurke, odseći im crne cvetiće i peteljke. Staviti vodu da proključa, pa tek onda dodati očišćen šipak. Kuvati oko 30 miinuta, zatim propasirati celu masu. Treba da se dobije oko 5 litara tečnosti.
Staviti masu na šporet da se kuva i postepeno dodavati šećer. Kuvati na jačoj temperaturi uz stalno mešanje varjačom. Dužina kuvanja zavisi od gustine mase, ali ako se pridržavamo mere neće trebati više od 30 minuta kuvanja.
Vreo džem od šipka sipati u zagrejane tegle, pa ih na kratko staviti u mlaku rernu da se uhvati pokorica, a zatim izvaditi iz rerne i kada se ohlade povezati celofanom pa odložiti na tamno i hladno mesto.
Sastojci za posni čili sa pasuljem i njokama:1 veća glavica crnog luka,3 srednje roge paprike,3 čena belog luka,250g pelata paradajza,2 kašike paste od paradajza,500g krupnog belog pasulja iz konzerve,1 kašičica dimljene mlevene paprike,1 kašičica tucane ljute paprike,500g gotovih njoka,mleveni biber,2 kašike seckanog peršuna,ulje,so.
Koristimo kolačiće kako bi smo Vam osigurali najbolje korisničko iskustvo. Daljim korišćenjem ovog sajta smatraćemo da se slažete sa upotrebom kolačića.
U reduSaznaj više