Hilandarska boranija

17589

Hilandarska boranija

- Advertisement -

Hilandarskom kuvaru dan počinje u dva sata ujutru, u vreme kada monasi započinju svoj dan bogosluženjem u crkvi. Služba Božja se završava oko sedam ujutru i obaveza kuvara je da do tada pripremi jelo, postavi trpezariju i po oglašavanju klepala, iznese trpezu.

Međutim, u vreme sezone boranije, kada je ona na manastirskom jelovniku, radni dan kuvara počinje već prethodnog dana, odmah po večeri; jer za ručak monaha i gostiju, potrebno je najmanje 50 kg ovog povrća. Obično, gosti naberu boraniju, prethodno svrativši u crkvicu Svetog Trifuna koja se nalazi u bašti, jer je Sveti Trifun, kao što znamo zaštitnik polja i vinograda.

Kako se priprema hilandarska boranija?

Žuta, široka boranija, oko 50 kg se najpre očisti od peteljki, dobro se opere i iseče popreko, na krupne komade. Očisti se potom i oko 5 kg crnog i dosta belog luka. Pripremi se, opere i isecka peršunovo lišće i sitno se iseče zreli paradajz.

  1. U veliku tavu se ređa: red boranije, preko nje red crnog luka, peršunovog lišća i malo soli.
  2. Sve se prelije vodom, pa kada malo provri, a boranija se slegne, postupak sa ređanjem se ponavlja, sve dok se povrće ne utroši.
  3. Naslagano povrće se nalije vodom i ostavi na vatri da se polako krčka. Šporet se loži, drvima, čak i usred jakog leta.
  4. Kada boranija skoro sasvim omekša, na 50 kg boranije, treba sipati oko 3 litre maslinovog ulja i oko 5 kg oljuštenog i iseckanog paradajza i sve se kuva još oko sat vremena, dok voda gotovo sasvim ne ispari, a na jelu se stvori fina korica.
  5. U mrsne dane, međutim, nedeljom i praznicima, boranija se često priprema sa ribom. Uglavnom se uzima bela riba: škarpina, orada, zubatac, ugor… plemenita riba koja je bolja za kuvanje, od takozvane, plave ribe – skuše, sardele, tune itd.
  6. Postupak kuvanja je isti, s tim što se komadi ribe stavljaju pri samom ređanju, odmah preko boranije i luka. Na kraju se, kao i za jelo bez ribe, sve prelije uljem i paradajzom. Inače, paradajz se u Hilandaru koristi za sva jela.
OCENITE RECEPT:
recipe image
Naziv recepta:
Hilandarska boranija
Autor:
Objavljen:
Vreme za pripremu:
Prosečna ocena:
3.51star1star1star1stargray Based on 33 Review(s)