Zapečeni praziluk

24106

Zapečeni praziluk

- Advertisement -

Bilo nas je dvadesetak za trpezom. Jeli smo neko fino i ukusno jelo, a da nismo znali šta zapravo jedemo. I mada se za trpezom ne govori ili bar što manje… nagađali smo šta bi to moglo biti.

Najpre smo govorili pogledima, a zatim i poluglasno priznali poraz. Divni otac Nikanor, koji je sve to iz prikrajka pratio, bez reči, samo se smeškao.

– A, vi to ne jedete! Napravio je malu pauzu, a zatim dodao: praziluk!
– Kako da ne, oče…! Istina, ovako pripremljeno, nikada ne bismo pogodili!

A pripremanje je lako i jednostavno, da jednostavnije ne može biti:

  1. Praziluk se očisti i opere. Zadrži mu se samo beli deo. Potom se, bez rezanja, slaže jedan do drugog. Odozgo se pospe solju, seckanim peršunom, nalije se zejtin i vode toliko da praziluk ogrezne. Tek toliko da jelo ne zagori.
  2. Jelo se kuva dok praziluk ne omekša, a tada se dodaje paradajz, oljušten i izrendan, sve se još malo krčka i jelo je gotovo!

Napomena:

Zapečen praziluk se jede i u posne dane na vodi, razume se bez zejtina, ali verujte mi na reč – razlike gotovo da nema; oba jela su tako ukusna, da parafraziram Evangelisa – prste da poližeš!

OCENITE RECEPT:
recipe image
Naziv recepta:
Zapečeni praziluk
Autor:
Objavljen:
Vreme za pripremu:
Prosečna ocena:
3.51star1star1star1stargray Based on 65 Review(s)