Ćufte od školjki na hilandarski način

969

Ćufte od školjki na hilandarski način

- Advertisement -

Iz mora se, u Hilandaru, rekoh – jede sve.

Recimo, školjke koje Evangelis zove „petilides”- su ustvari dagnje koje se kupuju i ovde kod nas. Školjke se najpre dobro operu i očiste, a potom se stavljaju u vrelu vodu da se
otvore.

U zasebnu tavu stavlja se dosta isečenog crnog luka, prelije se maslinovim uljem i ostavi da se dobro izdinsta. U izdinstani luk, stavlja se najpre brašno, so i dosta crnog bibera.

Školjke, meso, izvadi se iz ljuštura, dobro se ocede, pa se pomešaju sa proprženim lukom i brašnom. Potom se kašikom vadi masa, oblikuju se ćufteta, koja se zatim prže, sa obe strane na dobro zagrejanom ulju.

Od 3 kg školjki, ispadne puna, velika tepsija, pa se ovo jelo smatra i izdašnim, pored izvanrednog ukusa.

Pošto u Hilandaru uvek ima dosta gostiju i prave se velike količine, moguće je da se kuvar prevari i malo više posoli, no ništa ne mari i za to ima leka: stavlja se kiselina, nikada sirće, već limun, 10-15 kom, koliko treba…

Riba se, znamo kuva subotom i nedeljom (osim Velike Subote) i obavezno za praznike, ali tada se kuva i po 500 kg ribe. Od glava se pravi supa. Dobro se skuva, procedi da nema kosti. U vodi, u kojoj se riba kuvala stavlja se pirinač ili rezanci i ta supa je najbolja, bolja od pileće.

OCENITE RECEPT:
recipe image
Naziv recepta:
Ćufte od školjki na hilandarski način
Objavljen:
Vreme za pripremu:
Prosečna ocena:
4.51star1star1star1star1star Based on 7 Review(s)