Kako se pravi maslinovo ulje u Hilandaru?

2353

Kako se pravi maslinovo ulje u Hilandaru?

- Advertisement -

Nekada davno, kada je hilandarsko brststvo brojalo više stotina monaha, masline su se s radošću i u molitvi, brale ručno. Stabala ima dosta. Sve su to potomci maslina Svetog Simeona i Svetog Save.

Poslednjih decenija, međutim masline beru mašine. Dovedu se i radnici iz najbližih mesta van Svete Gore.

Obrane masline se stavljaju na velike pripremljene ploče, da ih kiša opere. Zatim se stave na veliki kamen, koji okreće konj i masline se „biju” – udaraju.

Stavljaju se u korpe, napravljene od kozje kože, korpe se stavljaju u presu i četiri čoveka stežu. Ulje i voda izlaze zajedno, ali ulje, kao lakeš, ostaje na površini i jednostavno se pokupi. Prese se stežu i po šest puta i uvek ispliva ulje, ali je ono prvo ulje, koje se pojavilo na površini, najbolje, najčistije, najplemenitije, prozirno kao bistra izvorska voda. Odvaja se za kandila.

Iz jedne korpe se iscedi tačno 12 „Đuma”, a svaki „Đum” ima 15 litara. Maslinovo ulje se pravi od Svetog Dimitrija do Božića. To je bilo nekada , a danas…?

Danas se često kupuje u Solunu, pa ipak, dodju gosti baš iz Soluna i hoće da ponesu malo kući. Bratstvo im kaže da je ulje kupovno, ali oni hoće, jer su ga probali – razlika je ogromna. Jer u Hilandaru, ulje poprimi blagoslov.

A ja verujem da ce se hilandarsko bratstvo umnoziti i da će opet s radošću i molitvom brati svoje masline.

OCENITE RECEPT:
recipe image
Naziv recepta:
Kako se pravi maslinovo ulje u Hilandaru?
Autor:
Objavljen:
Vreme za pripremu:
Prosečna ocena:
4.51star1star1star1star1star Based on 12 Review(s)