Oktopod na hilandarski način

2019

Oktpod (Hobotnica) na hilandarski način

- Advertisement -

More, ispred hilandarske arsane i kod starog manastira Svetog Vasilija, izuzetno je bogato ribom. Često, pri povratku, čekajući brod, primetimo tek na koji metar od obale i po desetak velikih oktopoda, razbaškarenih na dnu.

Oktopod, pripremljen na hilandarski način omiljeno je jelo bratstva Hilandara. Gosti se
sami ponude za pomoć u pripremi. Jer svakog oktopoda treba izlupati, odnosno o kamen udarati, bar četrdesetak puta. I to dok je još živ, takoreći odmah po vadjenju iz mora. U protivnom, ne može da se skuva. Pri udaranju oktopod peni, pa mora da se pere i trlja. Tako pripremljeni oktopodi se stavljaju u lonac, kuvaju kratko i izvade iz vode.

Posebno se izreže crni luk i proprži na zejtinu, a zatim se dodaju komadi oktopoda i još malo proprže, uz dodatak malo vode i soli i kuva se dalje. Pred kraj kada je oktopod već sasvim mekan, stavlja se pirinač i kuva još izvesno vreme.

Isti slučaj, ako su dodatak obareni makaroni. Ali, ako kao dodatak želite krompir, onda se on oljušten i opran, stavlja ranije da dobro omekša I da poprimi sav ukus.

Najzad – paradajz i peršun. Uopšte, ponoviću i to treba upamtiti, svako jelo u Hilandaru, mora da ima paradajz i peršun, često i origano. To mu daje ukus.

Inače, oktopod može da se kuva i sa malim crnim lukovima i tada „zaposle celi manastir da čiste…” (kuvar Evangelis).

U Hilandaru se uvek pripremaju dva jela. Uz pasulj, obično idu rezanci. A ovde pročitajte kako se Hilandarski rezanci pripremaju kao slatkiš?

OCENITE RECEPT:
recipe image
Naziv recepta:
Oktopod na hilandarski način
Objavljen:
Vreme za pripremu:
Prosečna ocena:
4.51star1star1star1star1star Based on 7 Review(s)