Najpopularniji posni recepti danas
Posna jela na vodi
Fileti oslića u sosu od paradajza
Sastojci za filete oslića u sosu od paradajza:
800 g fileta oslića,
200 ml paradajz sosa,
2-3 glavice crnog luka,
5 češenjeva belog luka,
čaša crvenog vina,
peršun,
ruzmarin,
2-3 kašike sirćeta,
100 g palente,
ulje,
so,
biber.
Posna jela na ulju
Posni pasulj prebranac
Sastojci za posni pasulj prebranac:
400 gr pasulja,
3 glavice luka,
1 šargarepa,
so,
biber,
ulje.
Posni slatkiši
Posni beli minjoni
Sastojci za posne bele minjone:
350 g šećera,
1 dl vode,
120 g margarina,
200 g mlevenog keksa,
200 g mlevenih oraha,
300 g šećera u prahu,
malo vode.
POSLEDNJE DODATO
Posni kuvani proso sa šargarepom
Sastojci za posni kuvani proso sa šargarepom:
1 šolja prosa,
2 šargarepe,
1 crveni luk,
3 šolje vode,
so,
sveži peršun za posipanje (opciono).
Posni pohovani patlidžan
Sastojci za posni pohovani patlidžan:
1 veći patlidžan,
100g integralnog brašna,
2 kašike lanenog semena (umesto jaja),
100ml vode,
100g prezli od integralnog hleba,
so, biber, suvi začin po ukusu,
sveži peršun za posipanje (opciono).
Posna pita od soje i spanaća
Sastojci za posnu pitu od soje i spanaća:
200g sojinog mesa,
200g spanaća,
1 crni luk,
2 čena belog luka,
200g integralnog brašna,
100ml sojinog mleka,
so, biber, suvi začin po ukusu,
2 kašike maslinovog ulja,
1 kašika soka od limuna,
kore za pitu.
Posna supa od cvekle i krompira
Sastojci za posnu supu od cvekle i krompira:
2 cvekle,
1 manja glavica karfiola,
2 krompira,
1 crni luk,
2 čena belog luka,
1 šargarepa,
4 šolje povrćnog bujona,
so i biber po ukusu,
sveži peršun, sitno iseckan (za posipanje, opcionalno).
Posni kolač od malina i badema
Sastojci za posni kolač od malina i badema:
2 šolje brašna od badema,
1/2 šolje smeđeg šećera,
1/4 šolje kokosovog ulja,
1 kašičica ekstrakta vanile,
1 kašičica praška za pecivo,
prstohvat soli,
1 šolja svežih malina.
Posna musaka od kelja i krompira
Sastojci za posnu musaku od kelja i krompira:
1 veliki kelj,
4 veća krompira,
1 crni luk,
3 čena belog luka,
2 šolje pasulja (može da bude pasulj iz konzerve ili skuvan pasulj),
1 šolja paradajz sosa,
2 kašike maslinovog ulja,
so i biber po ukusu,
1 šolja prezli.
Posna supa od sočiva i povrća
Sastojci za posnu supu od sočiva i povrća:
1 šolja crvenog sočiva,
1 šargarepa,
1 krompir,
1 crveni luk,
2 čena belog luka,
1 šolja seckanog paradajza (iz konzerve ili svežeg),
1 kašika suvog biljnog začina,
so i biber po ukusu,
sveži peršun za posipanje.
Posni slatki krompir sa crnim pasuljem
Sastojci za posni slatki krompir sa crnim pasuljem:
2 veća slatka krompira,
1 šolja kuvanog crnog pasulja,
1 kašika maslinovog ulja,
1 kašičica dimljene paprike,
1/2 kašičice belog luka u prahu,
so i biber po ukusu,
sveži peršun za posipanje.
Posno povrće i ražnjići od tofua
Sastojci za posno povrće i ražnjiće od tofua:
250g tofu sira,
2 šargarepe,
1 crvena paprika,
1 tikvica,
1 luk,
2 kašike tamari soja sosa (posne),
2 kašike balzamiko sirćeta (posnog),
1 kašika maslinovog ulja,
so i biber po ukusu,
drveni ražnjići (potopljeni u vodu pre korišćenja).
Posne palačinke iz rerne
Sastojci za posne palačinke iz rerne:
1 šolja integralnog brašna,
1 kašičica praška za pecivo,
prstohvat soli,
1 šolja biljnog mleka (npr. sojino ili bademovo),
2 kašike agava sirupa (ili drugog zaslađivača po izboru),
1 kašika jabukovog sirćeta,
1 kašika kokosovog ulja, otopljenog,
ekstrakt vanile po ukusu,
voće po izboru za posluživanje (npr. jagode, borovnice, banane),
posni sirup ili javorov sirup za posluživanje.