žalfija, kadulja, lekovito bilje

Žalfija

Žalfija je višegodišnja polugrmovita biljka visine od 30 do 60 cm. Ima jak koren i drvenastu stabljiku. Donji delovi stabljike su drvenasti, a gornji zeljasti
žuti noćurak lekovito bilje

Žuti noćurak

Žuti noćurak (Oenothera biennis) stigao je iz južne Amerike na sever, na istocnu obalu Kanade. Bio je popularan već medju Indijancima, izmedju ostalog, u lecenju kožnih bolesti i zalečenju rana, a peroralno se koristio kod astme, prehlada i gripa
crno vino lek za mnoge bolesti blog

Crno vino lek za mnoge bolesti

Vino štiti i od pojave raka. Naime, žene koje svakodnevno piju vino imaju 42 odsto manje šansi da obole od raka dojke, dok muškarci koji popiju četiri čaše nedeljno smanjuju opasnost od razvoja raka prostate, želuca i debelog creva
nutritivna kalorijska vrednost namirnica

Nutritivne – kalorijske vrednosti namirnica

Pogledajte kalorijske vrednosti različitih namirnica i potreban dnevni unos kalorija: voće, povrće, žitarice, gljive, pečurke, morska riba, rečna riba, začini, zaslađivači
jabuka, sve o jabukama

Jabuka

Jabuka je oduvek važila za lekovito voće. Pojedine vrste jabuke sadrže jod i to desetak puta više nego banane ili kajsije, što uz sadržaj C vitamina jabuku stavlja na top poziciju u sprečavanju nastanka bolesti štitne žlezde
kruske

Kruška

Kruške su dobar izvor dijetalnih vlakana koja lekovito deluju najpre na zdravlje probavnog, a zatim i kardiovaskularnog sistema. Zanimljiv je podatak da kruške sadrže više pektina od jabuka
breskve

Breskva

Breskva sadrži 10 vitamina. Bogata je vitaminom A, vitaminom C, dok nešto manje ima vitamina E i K. Takođe je izvor vitamina grupe B: tiamina, riboflavina, vitamina B6, nijacina, folata i pantotenske kiseline.
sljiva

Šljiva

Šljiva potiče iz Azije, a poznata je bila još u starom veku. Iz starih zapisa saznajemo da je krasila viseće vrtove Vavilona. U stari se Rim dopremala iz Sirije, a Rimljani su je konzervirali sušenjem. Zapadna Evropa upoznala je šljivu zahvaljujući krstašima.
kajsija

Kajsija

Kajsija vodi poreklo iz severne Kine, gde se uzgaja preko 4 000 godina. Iz Kine ih je na Sredozemlje doneo Aleksandar Veliki. O kajsiji kruže mnoga narodna verovanja. U staroj Grčkoj su za kajsiju mislili da je "zlatno jaje sunca", dok su u srednjem veku verovali da kajsija uzrokuje groznicu
grozdje

Grožđe

Grožđe je bobičasti plod vinove loze, koja se gaji širom svijeta, pa tako i kod nas. Još su u antičko doba Egipćani, Feničani, Grci i Rimljani hiljadama godina uzgajali i oplemenjivali vinovu lozu isključivo radi lekovitog delovanja nefermentiranog grožđanog soka
- Advertisement -

Najčitaniji recepti

- Advertisement -